Şili Bakır Üretiminin Ocak Ayındaki Düşüşün Ardından Toparlandığı Görülüyor

08 Mart 2022

Şili Madencilik Topluluğu başkanına göre, ülkenin bakır üretiminin on yıldan fazla bir sürenin en zayıf dönemini yaşadığı Ocak ayından başlayarak toparlanması ve geçen yıla benzer bir çizgi izlemesi bekleniyor.

Yerkürenin en büyük bakır sağlayıcısı olan Şili, geçen yılın Ocak ayından bu yana bakır üretiminde nedenleri arasında cevher kalitesinin düşüklüğü ile su kıtlığının olduğu %7,5 oranında düşüş yaşadı. Codelco ile Antofagasta madencilik firmalarının eski tepe yöneticisi ve bugün Sonami firmasının başkanı olan Diego Hernandez, bazı durumlarda üretimi engelleyen etkenlerin geçici olduğunu belirtti.

Hernandez, Perşembe günü (03/03/2022) telefon üzerinden sorulan sorulara verdiği yanıtta "Üretim düzeyi bu yıl geçen yılla aynı ya da belki biraz üzerinde olabilir." açıklamasını yaptı.

Sözkonusu durum, düşük stoklar ve yükselen fiyatlar ile biçimlenen ve Rusya-Ukrayna krizi kaynaklı etkileşim ile daha da sarsılan küresel pazar için iyi bir haber. Şili, küresel bakır sunumunun dörtte birinden fazlasını gerçekleştirmekte.

Hernandez, Şili’nin bakır üretimi, gelecek yıl Teck Resources madencilik firması maden akışına genişleme getirdiğinde artacak olsa da, bunun ötesinde önemli gelişme yok. Çok az düzeyde son yatırım kendisini “göstermeye başlıyor.” yorumunda bulundu.

Hernandez ayrıca, “Ülkede Anayasa değişikliğinin bir parçası olarak ortaya atılan değişiklik önerileri ile vergi düzenini elden geçirmeye yönelik yasa tasarısı ışığında daha fazla yasal ve düzenleyici kesinlik sağlanana kadar sözkonusu durumun değişmesi olası değil.” yorumunu da ekledi.

Ukrayna'daki savaş küresel piyasaları petrolden buğdaya kadar olumsuz etkilerken, Rusya’nın küresel bakır piyasasında önemli bir oyuncu olmamasından ötürü krizin bakır metali üzerindeki doğrudan etkisi daha az olmakta.

Hernandez, “Yine de, yatırımcılar emtiaları bir sığınak olarak gördükçe ve tüketiciler edinim zincirindeki kırılmalar nedeniyle stok yapmaya başladıkça bakır fiyatları yükselmeye devam ediyor.” derken “İçinde bulunduğumuz bu çalkantılı dönemde her şeyin biraz yeniden düzenlenmesi gerekiyor.” diye de vurgu yaptı.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü