Şili Cumhurbaşkanı, Ülkesindeki Madencilik Sektörü Vergi Reformunun Tartışmaya Açıldığını Açıkladı

31 Ağustos 2022

Şili Cumhurbaşkanı Gabriel Boric Salı günü (30/08/2022) geç saatlerde yaptığı bir konuşmada, ülkenin vergi yasasında madencilik sektörünü etkileyecek herhangi bir değişikliğin hala tartışmaya açık olduğunu ve önümüzdeki haftalarda Kongre’de oylanmasının planlandığını söyledi.

Boriç, Şili madencilik endüstrisinin, ülke yönetimiyle anlaşmaya varma konusunda tarihsel olarak isteksiz olduğunu, şu anda masada olan madencilik vergi reform planıyla ilgili yapılacak tartışmanın "teknik açıdan sağlam bir tartışma" olmasını umduğunu dile getirdi.

Şili Ulusal Madencilik Derneği Başkanı Diego Hernandez, Salı günü (30/08/2022) erken saatlerde yaptığı açıklamada, ülkenin vergi reformu hazırlanırken madencilik sektörünün dediklerine kulak verilmediği, ayrıca ülke yönetiminin önerilerinin "aşırı ve dogmatik" öneriler olduğu yorumunda bulunmuştu.

Hernandez, önerilen telif hakkının yüksek maliyetli madencilik işlemlerini riske atacağını, dolayısıyla, görüşmelerin vergi tahsilatı ile "sektörün gelecekteki işlevselliğine" eşit ağırlık verecek reformlara yol açacağını umduğunu belirtti.

Hernandez, ayrıca vergi önerisinden ayrı olarak beklemekte olan anayasa reformunun, yerkürenin en büyük bakır üreticisi ve yerkürenin ikinci büyük lityum üreticisi olan Şili'deki ekonomik kalkınmayı destekleyeceğini umuyor.

Ülkenin madencilik sektörünü etkileyen anayasa tartışmaları ile ek öneriler son aylarda sektörde belirsizlik yaratmış durumda.

Hernandez, gündemdeki son reformun, Şili madencilerinin önümüzdeki birkaç yıl içinde ülkeye öngörüsel olarak 80 milyar ABD Doları akıtacağından emin olmaları konusunda yeterince açık olacağını umduğunu vurguladı.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü