Şili’de Lityum Madencileri Yeni İzin Belgeleri İçin Rekabete Girecek

15 Mart 2021

Avustralya’dan sonra yerkürenin ikinci büyük Lityum sağlayıcısı olan Şili, Lityum üretimini artırmak için yeni izin belgeleri dağıtmaya hazırlanırken ülke pazarına girmeyi amaçlayan gerek yerleşik üreticilerden gerek küçük ölçekli maden arama şirketlerinden ilgi görmekte.
 
Güney Amerika ülkesi, yeniden şarj edilebilir pillerdeki bu ana bileşenin isteminin üç katına çıkması beklenen yeni sınırlar nedeniyle pazar payını kaybediyor. Dev Atacama tuz çölünde çalışması olan iki şirket SQM ile Albemarle büyümeye devam ederken, diğer yandan yetkililer de yeni oyuncuları diğer alanlara girmeye davet ediyor.
 
Şili Enerji ve Madencilik Bakanı Juan Carlos Jobet, “Bu yıl, yeni yatırımcılara, pazara girişlerinde gereken izin belgelerini dağıtmak için açık bir rekabet süreci yürüteceğiz.” açıklamasını yaptı. Jobet, “ Yatırımcıların yeni maden alanları bulmaları için onlara fırsatlar açarken, başarılı olmaları durumunda da o maden alanlarını üretime dönüştürmek istiyoruz." diye de ekledi.
 
Bakan, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, yetkililerin Atacama çölünde yeni maden alanları açılmasını reddetmemelerine rağmen, dağıtılacak yeni izin belgelerinin, olasılıkla diğer tuz yatakları için olacağını söyledi. Bakan, “Halen izinlerin neresi için verilebileceğinin değerlendirme sürecini sürdürüyoruz.” bilgisini verdi.
 
Yeni izin belgelerini dağıtmaya yönelik hazırlıklar, Çin spot piyasasında Lityum’un fiyatının, SQM ile Albemarle firmalarının Lityum satış fiyatlarında daha yüksek bir artışa doğru süzülecek biçimde yükselmesi sonucu sözkonusu metalde ortaya çıkan toparlanmayla aynı zamana denk geliyor. Yeşil araç hedeflerine ulaşma için oluşan dalga, istem beklentilerini artırırken, piyasayı 2018 yılındaki rekor fiyat düzeylerinden aşağı çeken bolluğun sarsılmış olduğuna olan güven yükseliyor.          
 
Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü