Şilili Bakan, Ülkesindeki Bakır Endüstrisinin Yakınmaları Nedeniyle Bakır Madenciliği İzin Belgesi Yasa Tasarısında Sınırlamaya Gidileceğini Açıkladı

22 Mart 2023

Şili Maliye Bakanı Mario Marcel Salı günü (21/03/2023) yaptığı açıklamada, ülkedeki bakır endüstrisinin rekabet gücü üzerinde etki yaratacağına yönelik eleştiriler nedeniyle Şili ülke yönetiminin uzun süredir gündemde olan madencilik yasa tasarısında sınırlamaya gitmeyi planladığını dile getirdi.

Senato hazine komisyonuna konuşan Marcel, yasa tasarısında temel değişiklik yaratmayacak bazı sınırlamaların tasarının yasama aşamasında değiştirilebileceğini belirtti.

Marcel, "Bunlardan biri, düzenlenmiş madencilik çalışmasının vergiye konu olan gelirinin hesaplanmasında bir maliyet ögesi olarak başlangıç ​​giderlerini telafi etmektir." derken sözkonusu değişikliğin "şu anda belirli bir vergiye yönelik işletildiği için" madencilik işletim geliri hesaplamasında kullanılmasının bırakılacağını sözlerine ekledi.

Bakan ayrıca, “Diğer bir düzenleme, çeşitli vergilerin birleşimi için potansiyel vergi yüküne bir sınır getirmek olacaktır ki bu da verginin tahsilatı konusunda daha sıkı güvenlik ya da öngörülebilirlik sağlayacaktır.” açıklamasını yaptı.

Bakan Marcel ek olarak, işletme zararı olan firmaların reklam değeri bileşeninden muaf tutulacaklarını, ayrıca "çok düşük ya da negatife yakın bir karlılık olması durumunda, aynı biçimde reklam değeri bileşeninin de ayarlandığını" duyurdu.

Son düzenlemelerle birlikte, madencilik işletim izin belgesi, bakır satışlarında %1 oranında sabit bir "değerde" bileşene ve madencilik işletme payına bağlı olarak %8 ile %26 oranları arasında bir bölüme sahip olacak.

Mario Marcel, projenin başlangıçta lityum metalini de içermesine karşılık, bir devlet kalkınma ajansıyla yapılmış olan yürürlükteki sözleşmelerin daha iyi tahsilat oranlarına sahip olması nedeniyle o zamandan bugüne projenin dışarıda bırakıldığını vurguladı.

Yerkürenin en büyük bakır üreticisi ülkesi durumundaki Şili, Antofagasta, Glencore ile Şili Devleti’ne ait kamu firması olan Codelco gibi madencilik devi olarak adlandırılabilecek bir dizi firmaya ev sahipliği yapıyor.

Ülkedeki bakır madenciliği sektörü, birkaç bakır rezervinin mineral derecelerinde düşüşle karşı karşıya olunduğu dolayısıyla üretim düzeylerini korumak için sermaye akışının gerektiği bir zamanda yatırımları etkileyebileceğini gerekçe göstererek yasa tasarısını eleştirmişti.

Madencilik izin belgesi yasa tasarısı, ülke yönetiminin, Devlet Başkanı Gabriel Boriç'in ileriye dönük gündeminin temel ögelerini finanse etmeyi amaçlayan iddialı vergi reform paketinin bir parçası olmasına karşın milletvekilleri, vergi reformu yasa tasarısını içinde bulunduğumuz ayın başlarında rafa kaldırmışlardı.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü