Şilili Bakan, Ülkesinin, Lityum Madenciliğine Giden Tüm Yollara Açık Olduğunu Dile Getirdi

06 Haziran 2022

Şili Madencilik Bakanı Perşembe günü (02/06/2022), ülkesinin lityum rezervlerini geliştirmek için tüm yolların açık olduğunu, yerli grupların karşı çıkması nedeniyle yüksek yargının, pil üretiminde kullanılan lityum metali madenciliğine ilişkin iki sözleşmeyi iptal etmesinin ardından güveni yeniden inşa etmek için çalışacağını söyledi.

Şili Yüksek Yargısı Çarşamba günü (01/06/2022), önceki yönetimin son aylarında 160.000 ton lityumun çıkarılması için verilen iki sözleşmeye karşı yerli topluluklar tarafından yapılan temyiz başvurularını kabul etti.

Şili, yerkürenin en büyük bakır üreticisi, ikinci büyük lityum üreticisi, ne var ki ülkedeki bakır üretimine Devlet tarafından işletilen Dev madencilik firması Codelco egemen durumda iken Şili Devleti bugüne kadar henüz lityum üretemedi.

Bakan Marcela Hernando, düzenlediği basın toplantısında, Şili'nin lityum rezervlerini kullanma konusunda teknik yeteneği olmadığı için ülke yönetiminin özel ortaklar da içerisinde olmak üzere "ihalelere ya da herhangi başka bir yola kapalı olmadığını" vurguladı.

Bakan, başarısız olan ihalenin etkisine göndermede bulunarak, "Lityum çevresinde güveni geri kazanmamızı sağlayacak bir kurumsallık oluşturmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız." diye ekledi.

Ülkenin en yüksek yargısı, kararında, sözkonusu ihalede lityum projeleri için geliştirilecek alanlar belirtilmediği için yerli topluluklarla yasaların gerektirdiği görüşmelerin yapılmasının olanaklı olmadığına karar vermişti.

İhale, Çin'in BYD firması ile Şili'nin Servicios y Operaciones Mineras del Norte firmasına 120 milyon ABD Doları’nın üzerinde teklif edilen beş sözleşmeden ikisini kazandıklarının açıklanmasından iki gün sonra Ocak ayında (2022) askıya alındı.

Yerküre çapında elektrikli araçların gelişimi lityum istemini artırırken, Başkan Gabriel Boric yönetimi, özel katılıma sahip olabilecek bir Ulusal Lityum Firması’nın iş ile işletme modelini yılsonuna kadar hazır duruma getirme sözünü verdi.

Madencilik Bakanlığı Müsteşarı Willy Kracht, "Ülke olarak stratejik bir ortağın desteği olmadan öğrenmeye gereksinim duyacak zamanımız yok." açıklamasını yaptı.

Kracht, Şili ülke yönetiminin, askıya alınan lityum ihalesine ilgili olduğunu dile getiren farklı firmalardan herhangi birisiyle ortaklık kurabileceğini belirtti.

Kracht ayrıca, “Beklenti, şu anki ülke yönetiminin sona ermesine kadar geçecek sürede üretimi devlet tarafından gerçekleştirilmiş en az bir pound (Burada pound ağırlık ölçüsü birimi olarak dile getiriliyor. Ç.N.) lityum üretebileceğimiz yönünde.” yorumunu ekledi.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü