Şili'nin QB2 Bakır Madeni Tümüyle Temiz Enerji ile Çalışacak

11 Kasım 2022

Şili'deki Quebrada Blanca İkinci Ünite (QB2) bakır projesi, tümüyle yenilenebilir enerji ile çalışacak. Hisse senetleri Toronto Menkul Kıymetler Borsası (TSX) ile New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE) listelerinde işlem görmekte olan Teck Resources firması Perşembe günü (10/11/2022) yaptığı açıklamada, AES Andes firması ile (AES Andes S.A., eski adıyla AES Gener S.A.,  Santiago merkezli elektrik üretim ile dağıtım firmasıdır. Ç.N.) yenilenebilir kaynaklardan üretilecek 1.069 cigavatsaat elektrik enerjisi için 17 yıllık satın alma anlaşması imzaladıklarını duyurdu.

Sözkonusu anlaşma, 2020 yılında adı o zamanlar AES Gener S.A. olan aynı firma ile imzalanmış olup QB2 bakır madeninin toplam işletim gücü gereksiniminin %50'sinin yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmesini güvence altına alan anlaşmanın devamı niteliğinde.

Teck Resources firması, QB2 bakır madeninde kömürle çalışan üretimden elde edilen enerji yerine %100 yenilenebilir enerji kullanımının yılda toplam 1,6 milyon ton sera gazı salınımını (SGS) önleyeceği bilgisini duyurdu.

Firmanın tepe yöneticisi Jonathan Price, “QB2 bakır işletmemiz için %100 yenilenebilir enerji kullanımını güvence altına almak, firmamızın işletmemizdeki sera gazı salınımlarını azaltma ile iklim değişikliği konusunda küresel çabaları destekleme konusundaki süregelen çalışmalarında ileriye doğru atılmış önemli bir adımdır.” açıklamasını yaptı.

Price, “QB2 madeninde tam güce ulaşmak, madencilik çalışmalarımızın ayak izini en aza indirecek enerjiden yararlanırken, 2025 hedeflerimize de ulaşmamızı sağlayacak.” diye de ekledi.

Firmanın hedefi 2050 yılına kadar net sıfır karbon salınımına sahip madencilik firması olmak. Firma daha önce Şili'deki Carmen de Andacollo madenindeki çalışmalarında %100 yenilenebilir enerjiye geçtiğini duyurmuştu.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü