Şimdi Al, Sonra Öde” Teknoloji Şirketi Devi Klarna, “Klarna Kosma” İsimli Bir “Açık Bankacılık” Birimi Açıyor

08 Nisan 2022

Klarna, açık bankacılık alanında “Klarna Kosma” isimli bir alt marka ve ticari birim kurarak, firmaların, Amerika Birleşik Devletleri ile Avrupa’da yerleşik binlerce bankadan oluşan networküne dahil edilmesine yardımcı olmayı hedeflemektedir.

Bu kapsamda, finansal kuruluşların ve firmaların, tek bir API (Application Programming Interface / Uygulama Programlama Arayüzü) üzerinden 24 ülkede yerleşik 15 bin bankaya erişimi sağlanabilmektedir. Kosma teknolojisi, Amsterdam merkezli FINOM isimli start-up şirketi benzeri pekçok firma tarafından finansal yönetim, ticari bankacılık ve KOBİ’ler tarafından yaygın şekilde halihazırda kullanılmaktadır.

Klarna şirketinin teknolojiden sorumlu başkanı, Sn. Yaron Shaer, Kosma bankacılık teknolojisinin, müşterilerin kendi verilerinin sahibi olmasına olanak sağladığına, bu sayede, bankaların müşterilerine daha çok değer sunmak için yarıştığına dikkat çekmektedir.

Açık bankacılık sisteminde müşteriler kendi rızaları ile verilerini bankalar haricinde ortak bir platform olan fintech firmaları ile paylaşırlar. Bu sistem sayesinde müşterilere ait olan finansal bilgiler, bankalara ait olmaktan çıkıp müşterinin izni ile ortak bir platforma konmaktadır.

İsveç merkezli Klarna, açık bankacılık sektörüne ilk defa 2014 yılında Alman Sofort şirketini satın alarak girmiştir.

Kaynak: finextra.com   klarna.com  
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmalar ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü