Sınırda Karbon Ücreti ABD’de İki Partinin Dikkatini Çekiyor

13 Nisan 2023

ABD'ye giren yoğun karbonlu mallara vergi uygulanmasına ilgi artıyor. ABD’de Cumhuriyetçi Senatör Bill Cassidy, ülkeye getirilen ve benzer Amerikan ürünlerinden daha fazla kirlilikle üretilen yabancı ürünlere bir ücret koyması beklenen bir ön yasa tasarısı hazırlıyor. Bazı demokratların bu tür bir yasal konsepti desteklediği bilinmektedir. Öte yandan Demokratların tersine, Cumhuriyetçilerin karbon sınırı ayarlama araçlarına olan ilgisinin kökenlerinin genellikle ekonomik veya ticari nedenlerden kaynaklandığı, iklime olan ilginin ise ikincil olduğu belirtildi.

Diğer taraftan Cumhuriyetçi Kevin Cramer, ABD'deki karbon yoğun şirketlerin zaten yabancı rakiplerinden daha yüksek çevre standartları altında faaliyet gösterdikleri bilindiği için bir karbon sınırı mekanizmasının onaylanabileceğini söyledi.

Benzer şekilde Senatör Cassidy’nin sözcüsü, "Senatör Cassidy, daha temiz üretilmiş ürünlerin yurt içi ve yurt dışında kullanımını teşvik etmekle ilgileniyor" diyerek "Amerikan yapımı ürünlerden daha kirli olan ithalatın dezavantajlı duruma düşürülmesini sağlamaya odaklanan ve aynı zamanda politikayı uluslararası ortaklara yaymak için bir yol sunan bir yasa getirmeyi umuyor." açıklamasında bulundu.

Beyaz Saray ise, AB Sınırda Karbon Vergisininin iyi tanımlı bir mekanizma olduğunu belirterek Birleşik Krallık, ABD, Kanada, AB, belki de Avustralya arasında bir karbon fiyatlandırma anlaşmasının makul olabileceğini vurguladı. ABD, 2019'da AB‘den yaklaşık 468 milyar dolar değerinde mal ithal etti, ancak AB yeni sınırda karbon mekanizmasının yaklaşık 1,4 milyar dolarlık bir kısmı etkileyeceği ifade edildi.

Diğer taraftan, Karbon fiyatlandırmasını destekleyen bir savunuculuk grubu olan İklim Liderliği Konseyi'nin CEO'su Greg Bertelsen, DTÖ'nün bir karbon sınır ayarlama mekanizmasıyla ilgili olası bir ticaret ihlalini nasıl ele alacağının belirsiz olduğunu söyledi.

Son olarak, ABD 2022 İklim Yasasının Avrupa'da bazı rahatsızlıklara yol açtığı bilinmektedir şeklinde yorumlar yapılmaktadır.

Kaynak: Roll Call
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü