Sırbistan Bio 4 Technology (BIO4) Parkını 2026'da Tamamlayacak

03 Ocak 2024

Hükümet yetkilileri, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki 450 milyon avroluk Bio 4 Technology parkının inşaatının 2026 yılında tamamlanmasının ardından faaliyete geçmesinin beklendiğini duyurdu.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic tarafından açılışı yapılan BI04 projesinin, Sırbistan’ın bilimsel alandaki çalışmalarını, uzmanlığını ve dünyanın en büyük ilaç, genetik ve sağlık şirketlerini bir araya getirmesi bekleniyor. BIO4 kampüsünün gelişmiş laboratuvarlarda, 1.400 profesör ve araştırmacıya, 4.000 öğrenciye ve 1.000'den fazla doktoralı uzmana ev sahipliği yapacağı bildirildi. Sırbistan Eylül ayında Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası ile BIO4 kampüsünün inşası ve ekipman tedariki için 200 milyon avroluk bir borçlanma anlaşması imzalamıştı.

Park, ayrıca biyobanka adı verilen biyoteknoloji alanında faaliyet gösterecek ulusal bir genetik kaynaklar veri tabanına sahip olacak. Teknopark projesi kapsamında Pfizer, AstraZeneca, Roche, BGI VE Takeda gibi uluslararası firmalarla prokoller imzalandı.

Kaynak: Balkan Insight
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü