Sırbistan Cumhurbaşkanı, Enerji Krizinin Sırbistan’ı Kömürden Enerji Üretmeyi Sürdürmeğe Zorladığını Belirtti

11 Ekim 2021

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Avrupa’nın temiz yakıtlardan elde edilen enerjiye geçişi hızlandırma konusundaki baskılarına karşı çıkarak, ülkesinin, varolan enerji kriziyle başa çıkabilmek için kömürle çalışan elektrik santrallerine gereksinin duyması durumunda sözkonusu santralleri aşamalı olarak devre dışı bırakmasının yakındaki herhangi bir zamanda olamayacağını açıkladı.

Sırbistan'ın yıllık 35 teravat saatlik elektrik üretiminin üçte ikisinden fazlası termik santrallerden karşılanırken, geri kalan üretim ise çoğunlukla hidro ile rüzgâr enerjisi tesislerinden elde edilmekte. Sırbistan'ın, Avrupa Birliği'ne katılım koşullarını yerine getirebilmek için karbon salınımlarını azaltması gerekiyor. Ülkenin teknolojisi eskimiş durumda olan termik santralleri en kirli kömür türü olan linyitle çalışıyor.

Vucic Cumartesi günü (09/10/2021) başkent Belgrad'da gazetecilere yaptığı açıklamada, enerji fiyatlarındaki son artışın sanayi üretimine zarar verdiğini, dolayısıyla ülkenin kömürle çalışan santrallerden vazgeçmesini engellediğini dile getirdi.

Vucic, “Tam enerji güvenliğine sahip olabilmek için açıkçası çok daha büyük oranlarda güç üretmemiz gerekiyor.” yorumunda bulundu. Vucic ayrıca, “Ülkenin komünist döneminden kalan Kolubara ile Kostolac santralleri ile o santrallere kömür sağlayan açık yüzey kömür madenleri gibi kaynaklarımızı yok etmemekle akıllıca davrandık.” yorumunu da ekledi.

Vucic, Sırbistan'ın elektrik üretiminde herhangi bir düşüşe izin vermek şöyle dursun 8.280 megavatlık toplam kurulu kapasitesini, artan istem nedeniyle en az %15 oranında artırması gerektiğini söyledi. Sırbistan Cumhurbaşkanı, başlıca yenilenebilir enerji projeleri arasında Tuna nehri üzerindeki Djerdap-3 hidroelektrik santralinin yer aldığı bilgisini verdi.

Cumhurbaşkanı ayrıca, devlete ait elektrik üretim firması olan Elektroprivreda Srbije'nin işlettiği Nikola Tesla elektrik santralindeki bakım çalışmalarının sonuçlandırılması sonrası santralin 650 megavatlık enerji üreten biriminin 15 Aralık’ta yeniden elektrik dağıtım şebekesine bağlanmasıyla bölgedeki fiyat baskısının azalmasının beklendiği bilgisini ekledi.

Kaynak: Miningweekly.com
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü