Sırbistan, Zijin Madencilik Firması’na Bor Kasabası’ndaki RTB Bakır Madeninde Yürüttüğü Çalışmalarını Durdurması Talimatı Verdi

28 Nisan 2021

Sırbistan yerel basınında çıkan haberlerde, Sırbistan yönetiminin Çinli madencilik şirketi Zijin Grubu’ndan, çevre standartlarına uymamaları nedeniyle Bor kasabasındaki RTB Bakır madeninde yürüttüğü çalışmalarını durdurmasını istediği bildirildi. Sırbistan Madencilik ile Enerji Bakanı Aleksandar Antić, “Firmaya ayrıca Tuna Nehri'nin bir kolu olan Pek Nehri'nin kirlenmesini önlemek için madende öncelikli olarak atık su arıtma tesisi kurması söylendi.” açıklamasını yaptı.

Eskiden RTB-Bor olarak bilinen Sırbistan Zijin-Bor Bakır, Bor'da (Bor, Sırbistan’ın doğusunda, ülke topraklarının Bulgaristan ve Romanya sınırları ile üçlü olarak kesiştiği bölgeye yakın kasabadır. Ç.N.) bulunan bakır madenciliği ve ergitme yerleşkesidir. Bor’daki RTB yerleşkesi, Veliki Krivelj madeni, Cerovo Madeni ve yeraltı madeni olan Jama ile birlikte ergitme ve bakır cüruf işleme tesislerini içeren çok sayıda madencilik ve işleme ünitesini bünyesinde barındırıyor. Bir süre önce Zijin firması, 1,26 milyar ABD doları tutarında yatırım yapmayı kabul ederek Bor bölgesindeki RTB bakır madenciliği ve ergitme yerleşkesinin %63 hissesini satın almıştı.

Geçen ay, Sırbistan Enerji, Kalkınma ve Çevre Koruma Bakanı Zorana Mihajloviç, Zijin firmasının Sırbistan merkezli birimine Jama bakır madeni bacasındaki çalışmaları durdurmaları talimatı verildiğini söyledi. Reuters haber ajansının bildirdiğine göre, Zijin'in Sırbistan'daki birimi, gürültü düzeyleriyle ilgili olarak bölge sakinlerinden gelen şikâyetler üzerine Jama madeninin havalandırma bacalarındaki çalışmayı durdurdu.

Kaynak: Steelguru
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü