Skoda Auto 2021 Yılı Beklentileri Ve Orta Vadeli Yatırım Planlarını Açıkladı

24 Mart 2021

Volkswagen Grup firmalarından Skoda Auto tarafından 24 Mart Çarşamba günü yapılan açıklamada, önümüzdeki beş yıllık dönemde yeni teknolojilere 2,5 milyar avro tutarında yatırım yapmayı planladıkları ve bu tutarın yarısından fazlasının elektrikli araç sistemlerinin geliştirilmesine ilişkin projelere ayrılacağı bildirildi.

Çekya’nın en büyük ihracatçı firması konumunda olan Skoda firmasının yöneticilerinin, 2021 yılında küresel otomobil satışlarında bir toparlanma bekledikleri, fakat virüs salgının halen devam ediyor olması ve sektördeki üretimi olumsuz etkileyen yonga kıtlığı gibi risklerle oluşan belirsiz ortamdan da endişe duydukları belirtildi.

Şirketin Çarşamba günü yayımladığı finansal verilerde, işletme karının 2020 yılında %54,5 azalarak 756 milyon avro düzeyinde kaldığı ve satış hasılatının da %13,8’lik bir düşüşle 17,1 milyar avro olarak gerçekleştiği görüldü.

Virüs salgınının ilk aylarında üretimin ciddi anlamda düşmesine ve firmanın en büyük pazarı konumunda olan Çin’deki satışların da azalmasına rağmen, Skoda’nın küresel satışları 2020 yılında da yıllık 1 milyon adedin üzerinde kalmayı başardı.

Şirketin icra kurulu başkanı Thomas Shaefer sektör genelinde yaşanan yarı iletken yonga tedarik sorunun kendilerini de etkilemekle beraber, stokların şimdilik idare edilebilir durumda olduğunu, fakat bu problemin bir miktar daha devam edeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Yakın bir gelecekte şirketleri açısından Avrupa’daki ana pazarın elektrikli araçlar olacağını söyleyen Shaefer, ancak şu an için klasik otomobil üretiminden tamamen çekilmek için henüz erken olduğunu ve bu kategorideki üretimlerine de devam edeceklerini belirtti.

Beş yıllık yatırım planı çerçevesinde elektrikli ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi için 1,4 milyar avro fon ayırdığı öğrenilen Skoda firmasının, dijitalleşme ve fabrika modernizasyonu alanlarında da yatırım yapmayı planladığı bildirildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü