Slovenya, Nükleer Santralin İşletilme Süresini 2043 Yılına Kadar Uzattı

17 Ocak 2023

Slovenya ülke yönetimi Pazartesi günü (16/01/2023) yaptığı açıklamada, ülkenin tek nükleer santralinin işletilme süresini 2043 yılına kadar uzatmak için gereken çevre ile güvenlik onayının verildiğini duyurdu.   

Slovenya Altyapı Bakanı Bojan Kumer, bir basın toplantısı sırasında, "Önümüzdeki kış bir enerji krizinin yaşanması olasılığı doğrultusunda, Krsko nükleer santralinin yıl sonuna kadar kapanmaması, ancak diğer yandan işletilmeye devam etmesi için de tüm gereklilikleri zamanında yerine getirmesi büyük önem taşıyor.” yorumunda bulunmuştu.

Başkent Lübliana’nın 100 kilometre doğusunda, Hırvatistan sınırına yakın bir yerde 1983 yılında inşa edilmiş olan Krsko nükleer santralinin gelecek yıl kapatılması planlanıyordu.

Ancak Slovenya ile birlikte santralin ortak sahibi Hırvatistan, Ukrayna'da savaşın başlamasıyla Rusya'ya yönelik uygulamaya konulmuş olan AB yaptırımlarının Avrupa çapında enerji sunumu endişelerini ateşlemesinden çok önce, daha 2015 yılında santralin işletilme süresini 20 yıl daha uzatmaya karar vermişlerdi.

Diğer AB üyesi ülkelerden Belçika ile Almanya da, yaşanmakta olan enerji kriziyle daha iyi başa çıkabilmek amacıyla yakın zamanda nükleer santrallerinin işletilme sürelerini uzatma kararı aldılar.

Greenpeace'in de aralarında bulunduğu iklim aktivisti gruplar, santralin yaşı ile bölgedeki deprem riskleri nedeniyle sökülmesi isteminde bulunmuşlardı, ne var ki Slovenya ülke yönetimi tesisin en yüksek güvenlik ile çevre gereksinimlerini karşılayacak biçimde yenilendiği konusunda ısrar ediyor.

Slovenya Çevre Bakanı Uros Brezan, Pazartesi günkü (16/01/2023) yetki uzatımının  "tesisin işletilmesiyle ilgili herhangi bir güvenlik riski oluşturmadığını gösterdiğini" belirtti.

Slovenya, Krsko'da ikinci bir nükleer santral inşa etmeyi planlıyor, ancak ülkedeki merkez sol yönetim, son yatırım kararının ancak ülke nüfusunu oluşturan iki milyon Slovenya yurttaşının bir referandumda ikinci nükleer santrale olur vermesi durumunda alınacağını açıkladı.

Sözkonusu referandum için henüz bir tarih belirlenmedi.

Şu an işler durumdaki nükleer santral Slovenya'nın elektrik enerjisi gereksiniminin yaklaşık %20'sini, Hırvatistan'ın elektrik enerjisi gereksinimin ise %17'sini karşılıyor.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü