Soya Ürünleri ve Çevresel Etkisi

30 Eylül 2021

Soya fasulyesi ürünlerinin 'sürdürülemez' olduğu yönündeki yaygın argüman, soyanın çoğunluğu hayvan yemi için kullanıldığından bir yanlış anlamadır. Bununla birlikte, ticari soya çiftçiliği kuşkusuz gezegenin topraklarına ve biyolojik çeşitlilik gösteren bölgelere zarar verdi. Soya Moratoryumları gibi hükümetler arası anlaşmalar veya alternatif hayvan yemi araştırmaları için daha fazla fon sağlanması, soyanın önemli çevresel ayak izini azaltmak için atılabilecek önemli adımlardır.

Bitki bazlı alternatif proteinler, son birkaç yılda üstel bir büyüme yaşadı. Küresel bitki bazlı protein pazarının 2020'de 10,3 milyar ABD dolarından 2026'ya kadar 15,6 milyara çıkacağı tahmin ediliyor. Oxford Üniversitesi'nin bir araştırması da dahil olmak üzere birçok iklim bilimci ve araştırmacı, daha bitki bazlı bir diyete geçmenin en doğru yol olduğunu belirtiyor.
Bitki bazlı proteinlerin çoğunda bulunan önemli bir bileşen soyadır ve Linda McCartney's Meatless Farm ve Omni Pork gibi markalarda bulunur. Soya, Doğu Asya'ya özgü bir baklagil türü olup, soya fasulyesi bitkinin olgun tohumlarıdır. Tohumlar olgunlaştıktan sonra hasat edilir, torbalanır ve işlenmek üzere depolama veya endüstriyel tesislere götürülür. Yüksek protein içeriği ile bilinen soya fasulyesi ürünleri, yüzyıllardır Asya'da popüler bir protein kaynağı olmuştur ve genellikle tofu, tempeh veya soya sütü şeklinde tüketilmektedir.

Kaynak: earth.org
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü