Sri Lanka, Nükleer Enerji Santralleri Kuracak Yatırımcılar Arıyor

21 Kasım 2023

Sri Lanka Enerji Bakanı Cuma günü (17/11/2023) yaptığı açıklamada, ülkesinin ekonomik toparlanmayı desteklemek amacıyla ucuz maliyetli elektrik enerjisi arayışında olduğunu belirterek, Sri Lanka’nın, topraklarında nükleer enerji santrallerinin kurulması konusunda ilgi beyanı (İB) çağrısında bulunacağını duyurdu.

Ada ülkesi Sri Lanka’nın birincil enerji kaynakları, yurtdışından satın alınan petrol, kömür ile hidroelektriktir. Ülke yönetimi, 2030 yılına kadar toplam elektrik enerjisinin %70'ini yenilenebilir enerji kaynaklarından üretmeyi hedeflerken enerji dağılımında nükleer enerjiyi düşük karbonlu bir seçenek olarak görüyor. Ülke 2050 yılına kadar sıfır karbon salınımlı olmayı hedefliyor.

Sri Lanka medyası 2023 yılı Temmuz ayında Bakan Wijesekera'nın, Sri Lanka'nın Rusya, ABD, Hindistan ile bazı Avrupa ülkelerinden gelen nükleer santral kurma tekliflerini değerlendirdiğini dile getirdiğini aktarmıştı.

2010 yılında ise dönemin Enerji Bakanı, Sri Lanka'nın 2030 yılına kadar 1 cigavat gücünde nükleer enerji santrali kurmayı planladığını açıklamıştı.

Hindistan ile Pakistan, Güney Asya’nın nükleer enerji santraline sahip ülkeleri durumundayken, Bangladeş de nükleer enerji santrali kurma sürecinde.

Rusya'nın atom enerjisi konusundaki devlet firması Bangladeş'te iki nükleer enerji santrali kurmakta. Çin ile Pakistan, Pencap eyaletinde 1.200 megavat güç üretecek santral kurmak üzere 2023 yılı Haziran ayında anlaşma imzaladı.

22 milyon nüfusa sahip bir ülke olan Sri Lanka, boğucu borç yükü ile birlikte 1948 yılında bağımsızlığını kazanmasından bu yana yaşadığı en kötü ekonomik krizle mücadele edebilmek için 2023 yılı Mart ayında Uluslararası Para Fonu'ndan 2,9 milyar ABD Doları tutarında kredi kullanmıştı.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü