Stellantis Ve Samsung SDI, ABD’de İkinci Batarya Tesisini Kurmayı Planlıyor

25 Temmuz 2023

Fransız-İtalyan otomobil üreticisi Stellantis ve Güney Koreli batarya üreticisi Samsung SDI, 2027'de üretime başlama hedefiyle elektrikli araç bataryaları üretmek için ABD'de ikinci bir ortak girişim tesisi açmayı planladıklarını açıkladı.

Şirketler, işlemin hala sonuçlandırılması gerektiğini ve tesisin nerede konuşlanacağının inceleme altında olduğunu belirtti. Tesise ne kadar yatırım yapılacağı ve kaç kişiye istihdam sağlanacağı daha sonra açıklanacak. Tesisin ilk üretim kapasitesi 34 GWh olacak.

Markaları arasında Peugeot, Jeep, Ram, Alfa Romeo, Citroen ve Opel’in de bulunduğu Stellantis, 2030 yılına kadar Avrupa'da elektrikli binek otomobil satışlarının %100’üne ve ABD'de elektrikli otomobil ve hafif kamyon satışlarının %50’sine ulaşmayı planladığını duyurdu. Bunu başarmak için yaklaşık 400 GWh pil kapasitesine erişilmesi gerektiğini de belirtti.

2021'de Stellantis, 2025 yılına kadar dünya çapında EV üretimine ve yazılımına 35 milyar dolar yatırım yapmayı planladığını açıklamıştı. Stellantis, ABD'deki ikinci batarya fabrikasının şirketin hedeflerini destekleyen altıncı tesis olacağını belirtti.

Mayıs 2022'de Stellantis ve Samsung SDI, 2025'in ilk çeyreğinde Indiana’nın Kokomo kentinde açılacak olan ilk ortak batarya tesisini kurmak için 2,5 milyar dolardan fazla yatırım yapacaklarını açıklamıştı. Bu santralin başlangıç kapasitesi 23 GWh olacak ve zamanla 33 GWh'ye yükselecek. Şirketler, Indiana fabrikasının 1.400 kişiyi istihdam edeceğini ve yatırımın kademeli olarak 3,1 milyar dolara çıkabileceğini de belirtti.

Ayrıca Stellantis, Kanada'da Güney Koreli LG Energy Solution ile ortak bir batarya tesisi girişimi kuruyor. Bu tesis 2024'te açılacak ve 2.500 kişilik istihdam yaratacak ve yıllık 45 GWh'nin üzerinde üretim kapasitesine sahip olacak.

Nisan ayında, Samsung SDI ve General Motors, ABD'de 2026 yılında açılacak ve yıllık 30 GWh kapasiteli bir ortak girişim batarya tesisi kurmak için 3 milyar doların üzerinde yatırım yapacaklarını açıklamıştı. Bu fabrika da Indiana'da kurulacak ve 1.700 kişiye istihdam sağlayacak.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü