STMicroelectronics Firması Yonga Üretimi İçin İtalya’da Büyük Bir Yatırım Planlıyor

06 Ekim 2022

Dünyanın önde gelen yarı iletken yonga üreticilerinden STMicroelectronics firmasından 5 Ekim Çarşamba günü yapılan açıklamada, 730 milyon avro tutarında bir yatırımla İtalya’da bir yonga plakası üretim tesisi kurmayı planladıkları açıklandı.

Akıllı telefonlardan otomobillere kadar birçok alanda kritik parçalardan birisi olan yongalar, artan talep ve yetersiz üretim nedeniyle son iki yıldır tedarikinde problem yaşanan ürünler arasında en baş sırada yer alıyor. Özellikle otomotiv, sağlık ve Telekom sektörleri hali hazırda yonga tedarik zincirlerinde yaşanan tıkanmalar nedeniyle zor günler geçiriyor.

Bir Fransız İtalyan ortaklığı olan STM firmasından yapılan açıklamada, kurulacak yeni tesiste silikon karbür bazlı entegre plaka malzemesi üretileceği ve otomotiv başta olmak üzere birçok sanayi sektörünün artan talebinin karşılanacağı belirtildi.

2026 yılında tamamlanması planlanan beş yıllık yatırım sürecinde, Avrupa Komisyonunun da onayı ile İtalya’dan 292,5 milyon avro tutarında kamu kaynaklı fon temin edileceği bildirildi.
Yeni fabrikanın Sicilya’daki firmanın mevcut Katanya tesisleri içerisindeki boş alanda kurulacağı ve yaklaşık 700 kişilik bir ek istihdam sağlanacağı açıklandı.

Üretimin 2023 yılında başlamasının hedeflendiği ve üretilecek olan silikon karbür malzemenin hem kendi plaka üretimlerinde kullanılacağı hem de ticari olarak diğer yonga üreticilerine satılacağı belirtildi.

Daha önce STM firmasının en önemli rakiplerinden birisi olan Intel de, İtalya’da çok büyük bir yatırım yapmayı planladığını açıklamış ve projeyi nihayete erdirmek için İtalyan hükümetinden yetkililerle müzakereler yürüttüklerini belirtmişti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü