Suudi Arabistan OPEC+ Petrol Kotasında Kesinti Yapılmasını İstiyor

29 Kasım 2023

30 Kasım’da yapılacak olan politika toplantısı öncesinde Suudi Arabistan küresel piyasaları desteklemek amacıyla OPEC+ koalisyonundaki diğer ülkelerden petrol üretim kotalarını azaltmalarını istiyor.

OPEC+ delegeleri, OPEC+ ülkelerinin temmuz ayından bu yana günde toplam 1 milyon varillik büyük ölçüde tek taraflı bir arz kesintisi yaptığını ve şimdi Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve ortaklarından daha fazla destek aradığını belirtti.

Suudi Arabistan’ın kota kesintisine yönelik önerisi, Angola ve Nijerya'nın haziran ayındaki son OPEC+ konferansında 2024 yılı için kendi kota limitlerinde indirime gitmek istememesi yönündeki kararlarında ısrarcı olmaları nedeniyle politika toplantısının dört gün ertelenerek 30 Kasım'da yapılacağı açıklamasının üzerine gelerek, OPEC+ grubunu zor bir kararın eşiğine getirdi.

Delegeler, üreticilerin hafta sonundan önce bu konuda bir uzlaşmaya kararlı olduklarını; ancak henüz bir anlaşmaya varamadıklarını söyledi.

23 ülkeden oluşan OPEC+ ittifakı, bol arz ve olumsuz küresel ekonomik seyir nedeniyle son iki ayda fiyatlarda yaşanan %17'lik düşüşün ardından ham petrol piyasalarına müdahale etme baskısıyla karşı karşıya kaldı. Uluslararası Enerji Ajansı da dâhil olmak üzere piyasa yorumcularının yeni bir arz fazlasının ortaya çıkacağını öngördüğü 2024 yılı başlarında piyasaların daha da zayıflaması beklenmekte.

Suudi Arabistan'ın günde 1 milyon varillik gönüllü üretim kesintisinin ve Rusya'nın günde 300.000 varillik ihracat azaltımının yılsonuna kadar devam edeceği öngörülüyor. Analistlerin çoğu Riyad ve Moskova'nın bu kesintileri uzatmasını bekliyor.

Kaynak: Energy Voice
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü