Suudi Arabistan Yerli Silah Sanayi İçin Start Verdi

09 Eylül 2019

Suudi Arabistan’ın resmi haber ajansı SPA kaynaklı bir haberde, ülkede askeri sanayi tesisi kurmak isteyen firmaların lisans başvurularının kabulüne başlandığı bildirildi. Son yıllarda ülke ekonomisinin petrol ticaretine bağımlılıktan kurtarılması ve ticaretin çeşitlendirilmesi için planlar hazırlanmış ve bu kapsamda ülkede askeri teknolojiler ve silah sanayisinin kurulması da Suudi yönetimi tarafından önemli bir hedef olarak belirlenmişti.

Ajans tarafından ulaştırılan bilgilerde, ateşli silahlar, mühimmat, patlayıcı, askeri ekipman ve askeri elektronik cihaz imal etmek amacıyla tesis kurmak isteyen firmalar, Askeri Sanayi Genel Otoritesi makamına lisans başvurusu yapacaklar. Genel Otorite Başkanı Ahmed Ohali de ajansa verdiği demeçte, ülke içerisinde kurulması planlanan silah ve mühimmat sanayisi alanlarındaki projelerin hem yerli hem de yabancı yatırımcılara açık olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan dünyada savunma harcamalarında bugüne dek hep ilk beş ülke arasında yer almıştı. Ancak, Veliaht Prens Salman tarafından yakın zaman önce bir reform programı açıklanmış ve hedef olarak 2030 yılında ülkenin silah ve mühimmat ihtiyacının yarısının yerli sanayi tarafından karşılanacak şekilde yatırımlara başlanması ve bu kapsamda kırk bin kişiye istihdam sağlanması yer almıştı.

Kaynak: Reuters  web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü