Suudi Arabistan’ın Rabigh Kentinde Çinli CEEC Guangdong Firması Tarafından Kurulmuş Olan 300 Megavat Gücündeki Güneş Enerjisi Santrali, Ülkenin Elektrik Şebekesine Bağlandı

05 Mayıs 2023

Suudi Arabistan'ın Rabigh kentinde China Energy Engineering Group Guangdong Power Engineering (CEEC Guangdong) adlı Çin firması tarafından inşa edilmiş olan 300 megavat gücündeki fotovoltaik enerji (güneş enerjisi) santrali, geçtiğimiz günlerde ülkenin elektrik şebekesine başarılı bir biçimde bağlanarak devreye alındı. Santralin sözleşme değerinin yaklaşık 1,2 milyar Yuan olduğu öngörülüyor.

300 megavat gücündeki Rabigh güneş enerjisi santrali projesi, Suudi Arabistan'ın batı bölgesinde, Cidde kentinin yaklaşık 150 km kuzeyinde, Kızıldeniz kıyısında yer almakta. Santral, Suudi ülke yönetiminin topraklarında kararlı bir biçimde yeni enerji türü kaynakları geliştirmek, ayrıca yeni enerji türlerine geçiş stratejisini güdülemek amacıyla oluşturduğu "2030 Yılı Vizyonu" kapsamında yer alan kilit projelerinden biri.

Rabigh projesi yılda kilovat başına ortalama 2.240 kilovatsaat elektrik üretecek. İlk yıldaki toplam elektrik üretimi 894 gigavat olacak olan santral 45.300 konuta yeşil, temiz elektrik sağlayacak ve karbondioksit salınımlarını da yaklaşık 779.900 metrik ton azaltacak, Suudi enerji alt yapısını etkili bir biçimde optimize ederek yerel ekolojik çevreyi de koruyacak.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü