Suudi Aramco Firması, Yeni Projelerde İşbirliğini Artırmak Amacıyla Çinli Sinopec Firması ile Anlaşma İmzaladı

05 Ağustos 2022

Yerkürede en büyük petrol dışsatımını gerçekleştiren firma olan Suudi Aramco firması, krallıktaki petrol ile gaz projelerinde işbirliğini artırmak amacıyla Çin'in daha çok Sinopec olarak bilinen Petrol ve Kimya Firması ile ön anlaşma imzaladı.

Aramco, Çarşamba günü (03/08/2022) yaptığı açıklamada, iki firmanın rafineri ile petrokimya, mühendislik, edinim ile inşaat, petrol sahası hizmetleri, yukarı yönlü, aşağı yönlü teknoloji ile karbon yakalama ve hidrojen süreçlerinde potansiyel fırsatları arayacaklarını belirtti.

İki firma ayrıca krallığın doğusunda Suudi devletine ait enerji firması tarafından geliştirilmekte olan büyük bir endüstriyel proje durumundaki Kral Salman Enerji Parkı'nda yerel bir üretim merkezinin kurulması konusundaki fırsatları da görüşecekler.

Aramco'nun, petrol gelirlerinin yeniden sermaye olarak değerlendirilmesinden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Mohammed Al Qahtani, "Bu son işbirliği, Sinopec ile olan stratejik ilişkimizi krallık içinde karşılıklı yarar sağlayan kilit alanlarda daha da ilerletmemize katkı sağlayacak.” yorumunu yaptı.

İki firma önceden de Çin ile Suudi Arabistan'daki ortak girişim projelerinde bir araya gelmiş durumda.

Sözkonusu ortak girişim projeleri arasında Çin'deki Fujian Rafineri-Petrokimya Firması, Sinopec Senmei (Fujian) Petrol Firması ile Suudi Arabistan'daki Yanbu Aramco Sinopec Rafineri Firması yer alıyor.

Sinopec başkanı Yu Baocai, son anlaşmanın "krallıktaki ortaklıklarının yeni bir aşamasını başlattığı” açıklamasını yaptı.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü