Sydney Kenti %100 Yeşil Enerjiye Geçiyor

06 Temmuz 2020

Sydney kentine, 1 Temmuz’dan itibaren, Avustralya Yeni Güney Galler’deki rüzgâr ve güneş enerjisi çiftliklerinde %100 yenilenebilir olarak üretilen elektrik veriliyor. Sokak lambaları, havuzlar, spor alanları, depolar, konutlar ve tarihsel Sydney Belediye Yapısı da içerisinde olmak üzere kentin tüm birimleri artık yerel temiz enerji kaynaklarından üretilen %100 yenilenebilir elektrikle işlevlerini görecekler. Sözkonusu düzenek, önümüzdeki 10 yıl içerisinde kente yılda yarım milyon Avustralya Doları’na kadar tasarruf sağlayacak ve CO2 salınımlarını 6.000’den fazla hanenin güç tüketimine eşdeğer olarak yılda yaklaşık 20.000 ton azaltacak biçimde projelendirilmekte.
 
Sydney Belediye Başkanı Clover Moore, yeni anlaşmanın iş yaratacağını, Korona virüsü salgınının etkilediği topluluklara destek olacağını ve kuraklık yaşayan Yeni Güney Galler bölgesine yeni fırsatlar ortaya çıkaracağını dile getirdi. Moore, “İklimsel acil durumun ortasındayız. Eğer salınımları azaltacak ve yeşil enerji sektörünü büyüteceksek, tüm hükümetler hızlı bir biçimde yenilenebilir enerjiye geçmelidir. Kentler, yerküre çapında sera gazı salınımlarının %70’inden sorumludur, dolayısıyla, iklim konusunda etkili ve kanıta dayalı girişimlerde bulunmamız çok önemlidir.” yorumunda bulundu.
 
Sydney kenti 2007 yılında sıfır karbon salınımlı olurken Avustralya’da 2011 yılında sıfır karbon salınımı belgesi alan ilk kent oldu. Yeni anlaşma, salınımları %70 oranında azaltma konusunda 2030 hedeflerine, 2030’dan altı yıl önce, 2024 yılında ulaşılıp ulaşılamayacağını gösterecek. 
 
Kaynak: steelguru sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü