Talebin Zayıfladığına Dair Endişeler ile Petrol Üç Ayın En Düşük Seviyesine Yaklaşıyor

09 Kasım 2023

Petrol fiyatları, talebin zayıfladığına dair artan endişeler nedeniyle son üç haftada keskin bir düşüş yaşadı. En büyük ithalatçı olan Çin'de rafinaj marjlarının düşmesi, stokların artması, perşembe günü açıklanan enflasyon verilerinin deflasyonu işaret etmesini destekler nitelikte olmuştur.

Dünyada ham petrolün yaklaşık üçte birinin kaynağı olan Orta Doğu'dan sağlanan petrol arzı, yaşanan gerilimin üzerinden bir aydan fazla bir süre geçmesine rağmen önemli derecede etkilenmedi. Öte yandan Rusya'nın sevkiyatları son dört ayın en yüksek seviyesine yaklaşıyor. ABD'de, Enerji Enformasyon İdaresi'nin resmi verileri önümüzdeki çarşamba gününe kadar açıklanmayacak olsa da sektör verileri ham petrol stoklarının geçen hafta neredeyse 12 milyon varil arttığını gösterdi.

Saxo Capital Markets piyasa stratejisti olan Charu Chanana, talep endişelerinin şu anda piyasa duyarlılığını desteklediğini söyledi. Hem ABD hem de Çin'den gelen makro veriler ve EIA stok verilerinin, yüksek faiz oranlarının petrol talebi üzerindeki etkisini değerlendirmek için önemli olacağını belirtti.

Kaynak: yahoo finance
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü