Tanzanya, Ülke Topraklarının Geniş Demir Cevheri İle Kömür Rezervlerinin Bulunduğu Bölgesine Ulaşacak 5,6 Milyar ABD Doları Tutarında Yatırım Gerektiren Yeni Demiryolu Hattı Döşemeyi Planlıyor

29 Kasım 2023

Tanzanya, ülkenin Hint Okyanusu kıyılarının güneyini Nyasa Gölü'ne bağlayacak, ayrıca demir cevheri, kömür, grafit bakımından geniş rezervlerin olduğu bölgelerden geçecek yeni bir demiryolunun yapımı için 5,6 Milyar ABD Doları arıyor.

Tanzanya Demiryolları Kuruluşu yöneticisi Masanja Kadogosa'nın gerçekleştirdiği sunuma göre, Doğu Afrika ülkesi Tanzanya, 1000 km uzunluğunda olacak hat için kamu-özel ortaklıklar arıyor. Kadogosa, içinde bulunduğumuz ayın başlarında Fas'ın Marakeş kentinde düzenlenmiş olan Afrika Yatırım Forumu'nda yatırımcılar ile finansörlere ülkesinin sözkonusu demiryolunun döşenmesi konusunda adım attığını anlattığını, dolayısıyla projeye en az 2,2 milyar ABD doları tutarında yatırım ilgisi sağladığını dile getirdi.

Ülkeler madenlerin taşınması konusunda rekabet ederken, bölgedeki demiryolu projelerinde de artış yaşanıyor. ABD, Zambiya'nın bakır kuşağı adı verilen bakır rezervleri bölgesini Angola'nın Lobito limanına ulaşan döşeli bir hatta bağlayacak yeni bir demiryolu hattı kurması için Zambiya ülke yönetimine yardım ederken Çin, Zambiya'nın aynı bölgesini Tanzanya’nın Dar es Salaam limanına bağlayan kurulu demiryolu hattının işletilmesi için gereken izin belgesini almak üzere görüşmeler yürütüyor.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü