Tarifeler, Tedarik Zinciri Yerelleştirmesini ve Otomasyonunu Yönlendiriyor
18 Temmuz 2025Yeni bir raporda, Trump yönetiminin ABD'de uygulamaya koyduğu tarifeler ve ardından gelen karşı tarifelerin, şirketleri tedarik zincirlerini yerelleştirmeye ve otomasyonu artırmaya yönelttiği belirtiliyor. GlobalData'nın “Tarifelerin Tedarik Zincirleri Üzerindeki Etkisi” raporu, dünya genelinde yeni tarifelerin ani ve hızlı bir şekilde devreye girmesiyle ortaya çıkan küresel ticaret savaşı ve artan jeopolitik gerilimlerin, hiper küreselleşme dönemini sona erdireceğini belirtiyor. Rapor, küreselleşmenin devam edeceğini ancak daha farklı görüneceğini öne sürüyor.
Raporda; “Kısa vadede tarifeler talebi ve stok planlamasını etkileyecektir. Şirketler, ilk gümrük vergisi artışlarından kaçınmak için ABD'deki stoklarını artırdı. Gümrük vergileri sürekli artıp mal ve hizmetlerde tekrarlayan fiyat artışlarına yol açıyorsa, daha büyük stok bulundurmak en iyi uygulama olacaktır. Talep hızla düşerse, büyük stok bulundurmak maliyetli olabilir.” ifadesi yer alırken GlobalData, talebin 2025 sonuna kadar istikrarlı kalmasını ancak ABD ekonomisi resesyona girerse 2026'da düşüşe geçebileceğini öngörüyor.
GlobalData, şirketlerin uzun vadede tarifelerle ilgili maliyetleri en aza indirebilmeleri için küresel ticaret yollarına olan bağımlılıklarını azaltmaları gerekeceğini belirtiyor. Ancak tedarik zincirlerinin yeniden yapılandırılmasının uzun, karmaşık ve masraflı bir süreç olduğu belirtiliyor. Bu bağlamda raporda, teknolojiye daha fazla yatırım yapılması öngörülüyor.
Raporda; “Tedarik zincirlerinin yeniden yapılandırılması otomasyonu hızlandıracak. Otomasyon önemli miktarda ön yatırım gerektirse de işçilik maliyetlerini düşürmeye, üretim verimliliğini artırmaya ve artan gümrük vergileri ve üretimin yerele kaydırılmasının neden olduğu mali yükü hafifletmeye yardımcı olabilir. Endüstriyel otomasyonun yanı sıra, yapay zekâ destekli araçlar geçmiş piyasa verilerini analiz ederek gelecekteki aksaklıkların tedarik zincirlerini ne zaman ve nasıl etkileyeceğini tahmin etmeye de yardımcı olabilir.” ifadesi yer almaktadır.
Kaynak: investmentmonitor
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü