Taşkömüründe Sunumda Sıkıntılar Köpürürken İstemin Desteklediği Fiyat Artışı

07 Şubat 2023

Koklaşabilir taş kömürünün fiyatı yedi ayın en yüksek düzeyine ulaştı, ancak asıl soru çelik üretiminde kullanılan yakıt olan taşkömürünün fiyatındaki artışın ekonomik görünümün iyileşmesinden mi kaynaklandığı yoksa yerküredeki en büyük taşkömürü dışsatımcısı durumundaki Avusturalya’da yaşanmakta olan sunum sorunlarının mı bundan sorumlu olduğu.

Avustralya’nın koklaşabilir taş kömürünün spot fiyatıyla bağlantılı durumdaki Singapur'da işlem gören sözleşmelerin fiyatı Pazartesi günü (06/02/2023), geçen yıl 1 Temmuz'dan bu yana en yüksek düzey olan 3 Şubat'ta (2023) ulaşılan 348,00 ABD Doları’nın hemen altında ton başına 345,67 ABD Doları’ndan kapandı.

Fiyat, geçen yıl 24 Şubat'ta başlamış olan Rusya-Ukrayna krizinin yol açtığı enerji maliyetlerindeki artış sonrası küresel ekonominin durgunluğa doğru gittiğine ilişkin endişelerin ortasında, geçen yıl 1 Ağustos'ta ulaşılan yılın en düşük fiyat düzeyi olan 203,00 ABD Doları’ndan bugüne %70,3 oranında arttı.

Sözkonusu düşük fiyat düzeyinden bu yana, küresel ekonominin derin bir durgunluktan çıkıp, yerkürenin en büyük çelik üreticisi ülkesi olan Çin'in katı biçimde uygulamış olduğu sıfır Korona virüsü vakası politikasına son vermesi sonrası 2023 yılında kıvrımlı bir çizgi izleyerek yaşama geri döneceğine ilişkin bir ölçüde iyimserlik piyasaya geri döndü.

Demir cevherinin fiyatının yanı sıra koklaşabilir taş kömürünün fiyatı da bu iyimserliğin desteğiyle yükselirken her iki çelik ham maddesinin fiyatı da içinde bulunduğumuz yılda güçlü artışlar kaydetti.

Kuzey Asya'ya teslim edilmek üzere %62 oranında demir içeren demir cevheri spot fiyatı, emtia fiyatları raporlama ajansı Argus tarafından değerlendirildiği üzere 30 Ocak'ta (2023) neredeyse sekiz ayın en yüksek düzeyi olan 129,50 ABD Doları’ndan işlem gördükten sonra Pazartesi günü (06/02/2023) ton başına 124,60 ABD Doları’ndan kapandı, ancak sözkonusu fiyat yine de geçen yıl 31 Ekim’deki en düşük fiyat düzeyi olan 70,00 ABD Doları’na göre daha yüksek bir fiyat.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü