Tayland’da Sanayi Üretimi Aralık Ayında %2.44 Oranında Azaldı

27 Ocak 2021

Tayland Sanayi Bakanlığı tarafından 27 Ocak Çarşamba günü açıklanan verilere göre, geçtiğimiz Aralık ayında sanayi üretiminin bir önceki yılın aynı dönemine göre %2.44 oranında azaldığı bildirildi.

Virüs salgınında sert bir ikinci dalga ile karşı karşıya kalan Tayland’da, Aralık ayı sanayi üretimi miktarının Reuters Ajansı tarafından daha önceden ekonomistler arasında yapılan bir ankette %1.2 azalacağı öngörülmüştü.

Konu hakkında bakanlık yetkilisi Tongchai Chawalitpichaet tarafından basına yapılan açıklamada, salgının ikinci dalgasının kontrol altına alınması için gerekli önlemlerin acilen yürürlüğe koyulduğu belirtilerek, ihracata yönelik siparişlerin arttığı ve Ocak ayında sanayi üretim endeksinin tekrar pozitif yöne doğru evrilmesini bekledikleri ifade edildi.

Bakanlık tarafından paylaşılan bilgilere göre, 27 Ocak Çarşamba günü Tayland’da 819 yeni kovid vakası tespit edildiği ve bu vakaların büyük çoğunluğunu Aralık ayında yaşanan ikinci büyük dalgada salgının merkez üssü olan bir bölgede yaşayan vatandaşların oluşturduğu bildirildi.

Aralık ayı sanayi üretim endeksinin gerilemesinde özellikle petrol, şeker ve kauçuk üretiminin büyük ölçüde azalmış olmasının payı olduğu öğrenildi. Öte yandan, elektronik, otomobil ve otomobil lastiği üretimlerinde ise artış kaydedildiği bildirildi.

Kasım ayında %65.43 olan kapasite kullanım oranının, Aralık ayında %63.77’ye gerilediği bildirilirken, Tayland ekonomisinin büyümesinde anahtar konumda olan ihracat kalemlerinin %80’ninin sanayi ürünlerinden oluştuğu belirtildi.

Geçtiğimiz yıl%8.8 oranında daralan sanayi üretim endeksinin, hükümet tarafından bu yıl %4 ila %5 arasında artması öngörülüyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü