Tayland’da Sanayi Üretimi Temmuz Ayında %14.7 Azaldı

26 Ağustos 2020

Tayland Sanayi Bakanlığı, Temmuz ayı imalat sanayi üretim endeksi (MPI) verilerini 26 Ağustos 2020 tarihinde açıkladı. Yapılan açıklamada Temmuz ayı üretim endeksinin beklenin de altına kalarak, bir önceki yıla göre %14.69 oranında azaldığı bildirildi. Koronavirüs salgınının olumsuz etkileri nedeniyle özellikle otomobil ve akaryakıt üretimlerindeki düşüşün söz konusu gerilemede başat rol oynadığı belirtildi.

Daha önceden yapılan Reuters anketinde Temmuz ayı üretim endeksinin %13.9 oranında gerileyeceği öngörülmüş, Haziran ayı revize endeks ise %17.8 daralma şeklinde gerçekleşmişti.

Açıklanan verilerde Haziran ayında %55.7 olan kapasite kullanım oranının ise Temmuz ayında küçük bir artışla %56.01 olarak gerçekleştiği belirtildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada yılsonu itibarıyla sanayi üretim endeksindeki gerilemenin %8 ila %9 arasında gerçekleşmesinin beklendiği ifade edildi.

Sanayi ürünleri ihracatı Tayland’ın ekonomik büyümesinde önemli rol oynuyor. İhracat kalemlerinin %80’ni sanayi ürünlerinden oluşan Tayland’da, ihracatın da Temmuz ayında bir önceki yıla göre %11.37 oranında azaldığı bildirildi. 

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü