Tayvanlı Şirket Powerchip, 5,4 Milyar Dolar Değerinde Bir Fabrika Kurmak İçin Japonya'da 5 Bölgeyi Değerlendiriyor

18 Ekim 2023

Tayvanlı çip üreticisi Powerchip Semiconductor Manufacturing Corp, sübvansiyonlar konusunda görüşmeler ilerledikçe, 5,4 milyar dolarlık potansiyel bir fabrika kurmak için Mie eyaleti de dahil olmak üzere Japonya'daki yaklaşık beş bölgeyi değerlendiriyor.

Powerchip, devlet sübvansiyonundan yararlanarak Japonya'da bir tesis inşa etmek amacıyla, Japon finans şirketi SBI Holdings ile bir ortak girişim kuracağını temmuz ayında duyurmuştu.

Fabrikanın toplam maliyetinin yaklaşık 800 milyar yen (5,35 milyar dolar) olması bekleniyor ve Powerchip, ilk aşama maliyetinin bir kısmını karşılamak için sübvansiyon görüşmeleri yapıyor.

SBI sözcüsü, Japon hükümetiyle görüşmelerin sürdüğünü ve ilk aşama için 420 milyar yenlik sübvansiyon başvurusunda bulunma planının olduğunu söyledi.

Japonya, malzeme ve ekipmanda üstünlüğünü koruyan ancak üretimdeki hakimiyetini kaybetmiş olan çip endüstrisini, yerli ve yabancı çip üreticilerine verilen sübvansiyonlarla teşvik etmeyi amaçlıyor.

Powerchip'in kuracağı fabrika, Tayvanlı çip üreticilerinin Japonya'da üretime yönelik yeni bir kararlılığının işareti; TSMC ise batı Japonya'daki Kyushu’da bir fabrika kurmakta ve ikincisini de kurmayı planlıyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü