Tedarik ve Lojistik Sıkıntısı Yaşayan Honda Firması Japonya’daki Fabrikalarında Üretim Kısıntısına Gidiyor

15 Eylül 2022

Honda Motor tarafından 8 Eylül Perşembe günü yapılan açıklamada, tedarik zincirlerinde yaşanan ciddi bir tıkanma nedeniyle Japonya’daki fabrikalarında üretimi ay sonuna kadar %40 oranında azaltacağı bildirildi.

Bu durum küresel otomotiv sanayisinin son iki yıllık kayıplarını bu mali yıl içerisinde de telafi edemeyecekleri yönündeki endişeleri arttırdı.
Honda’nın Tokyo’daki fabrikasında üretimin bu ay %40 azaltılacağı, Suzuka’daki fabrikada bulunan iki üretim hattında ise, %20 oranında tensikata gidileceği açıklandı.

Yaşanan lojistik ve tedarik sıkıntısının Kovid 19 kapanmalarına ve yarı iletken yonga üretimindeki problemlere bağlı olduğu belirtildi.

Öte yandan Toyota Motor firması ise bugüne kadar lojistik ve tedarik sıkıntısına bağlı her hangi bir ayarlama yapmayarak iddialı üretim hedeflerinde değişikliğe gitmedi. Toyota 2023 yılı Mart ayında son bulacak olan içinde bulunduğumuz bu mali yılda küresel boyutta 9,7 milyon adetlik bir motorlu araç üretim hacmini hedefliyor.

Toyota firması geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, Eylül ayında küresel boyutta toplam 850 bin adet araç üretmeyi planladıklarını duyurmuş ve beklenmedik bir olumsuz durumla karşılaşmadıkları takdirde, Kasım ayında üretimi daha da arttırmayı hedeflediklerini ifade etmişti.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü