Tedarik Zinciri Dengesizlikleri Lojistik Maliyetlerini Artırmaya Devam Edecek

28 Eylül 2022

Artan lojistik maliyetler, hükümetler, işletmeler ve tüketiciler için büyüyen bir endişe haline geldi. Temasek ve küresel bir lojistik devi olan Kuehne Nagel arasındaki ortak girişim olan Reefknot Investments tarafından derlenen bir rapora göre, emek yoğun lojistik sektörünün önümüzdeki iki yıl içinde işgücü sıkıntısı nedeniyle ücret maliyetlerinde keskin bir artış görmesi bekleniyor.
Güneydoğu Asya’dakiler de dahil olmak üzere işletmeler bu artan maliyetlerle nasıl mücadele etmelidir? NEX-ST’ye göre, yükselen maliyetleri azaltmak için en önemli iki önlem teknolojiyle ve özellikle talep tahmini ile tedarik zinciri görünürlüğündeki iyileştirmelerle ilgilidir. Örneğin, dünyanın en büyük tüketim malları üreticilerinden biri olan P&G, satış noktasında tarayıcı verilerini alarak ve bunları fabrika üretim programlarına aktararak görünen gerçek talebi ortaya çıkarmaktadır.

APAC bölgesindeki üst düzey tedarik zinciri liderleriyle son 24 ayda yapılan anketlere dayanan NEX-ST iç görülerinin ve tahminlerinin temel bulgularından bir kaçı şöyledir:

  • Rus-Ukrayna Savaşı nedeniyle tedarik zinciri kesintileri, hammadde ve nakliye maliyetlerinde dik bir sıçramaya katkıda bulunmuş olabilir ve tedarik zinciri liderleri önümüzdeki 2 yıl içinde maliyetlerde %10’luk bir artış daha görecekler.
  • Yükselen maliyetler, özellikle insan gücü ve hammadde, önümüzdeki 24 ay için önemli bir endişe kaynağıdır.
  • Emek yoğun bir sektör olan lojistik ve tedarik zincirinde işgücü uyumsuzluğu bulunmaktadır. İşçi talebinin arzı aşmasıyla birlikte, önümüzdeki 2 yıl içinde %11 artarak multi-trilyon dolarlık endüstri için maliyetteki en önemli artışın nedeni işgücü maliyeti olacaktır.
  • Teknoloji ve yenilik, lojistik alanında, özellikle depolama ve nakliyede görünürlüğü, verimliliği ve esnekliği artıracaktır.

 
Kaynak: hellenicshippingnews
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü