Tekerleklerden Kanatlara: Alüminyum Metalinin Otomotiv Endüstrisi İle Havacılık Endüstrisi Üzerindeki İkili Etkisi

03 Mayıs 2024

Hafif olması ama aynı zamanda dayanıklı olması nedeniyle alüminyum metali, otomotiv ile havacılık endüstrilerinde, taşımacılıkta devrim yaratan bir mihenk taşı olma özelliği taşıyor. Otomotiv sektöründe alüminyum bileşenlerinin bütünleşmiş bir biçimde kullanılması taşıt aracının ağırlığını önemli ölçüde azaltmakta, yakıt verimliliğini artırmakta ve karbon salınımlarını azaltmaktadır. Ayrıca, alüminyum metalinin kolay biçim verilebilir bir metal olması karmaşık tasarımlara olanak tanıyarak taşıt aracının aerodinamiği ile araçla ilgili güvenlik boyutlarını destekler.

Alcircle alüminyum sektörü haber sitesinin 2024 yılı görünüm raporuna göre kara ulaştırması sektöründe alüminyumun kullanımı geçen yıl 27,5 milyon ton olarak gerçekleşti. Geçen yıl alüminyuma olan talebin ise 28,2 milyon tona ulaşmış olması öngörülüyor. Binek otomobilleri üretim sektörü, diğer kara ulaştırma aracı üretim sektörleri arasında en büyük alüminyum kullanıcısı alt sektör olarak öne çıkarken, elektrikli taşıt araçlarının üretiminin yükselişte olması da önem taşıyor.

2022 yılında 8,4 milyar ABD Doları düzeyinde olan otobüs ile kamyon üretimi ile ilişkili küresel alüminyum pazarının, yıllık ortalama %9,5 büyüme oranıyla 2027 yılına kadar 15,2 milyar ABD Doları’na ulaşması bekleniyor.

Havacılık ve uzay sanayiinde ise alüminyumun dayanıklılık-ağırlık oranı, onu uçak-uzay aracı modellerinin geliştirilmesi için vazgeçilmez kılmaktadır. Alüminyumun bu özelliği, uçak gövdelerinde yapısal bütünlüğü korurken uçakların daha yüksek yük taşıma kapasitesine sahip olmalarına aynı zamanda daha uzak bölgelere uçmalarına olanak tanır. Üstelik alüminyum metalinin paslanmaya karşı dirençli bir metal olması, uçağın uzun ömürlülüğü ile güvenli olması açısından çok önemli olan zorlu hava koşullarında bile uçağa uzun ömür sağlar.

Havacılık ve uzay sektöründe alüminyumun kullanımına ilişkin bazı dikkat çekici gelişmeler aşağıdaki gibidir:

  • NASA, gelecekteki uzay araştırmaları için 3D baskılı alüminyum roket modelleri üzerinde Ar-Ge çalışması yürütüyor.
  • Metallerin endüstriyel ölçekte geliştirilmesi üzerine çalışan TISICS firması ise alüminyum metalinden üretilmiş iniş takımları geliştirerek uçaklarda karbon salınımının                 azaltılması yolunda önemli gelişmelerin yolunu açıyor.
  • Airbus Grubu’nun yakın zamanda kurulmuş olan alt firması Airbus Atlantic, Fransa’nın Nantes kentindeki tesislerinde üretime geçeceği yeni A350F kargo uçağı modelinin         ilk parçaları için lityum-alüminyum bileşenler üretmeye başladı.

Kaynak: Alcircle
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü