Temiz Enerjiye Geçiş Hızlanırken Çin Yine de Kömüre Yeni Destek Veriyor

06 Mart 2023

Çin yönetimi, ülkelerindeki, yerkürenin önde gelen temiz enerji endüstrisinin genişlemesini desteklemeyi sürdürse bile, yine de kömürün ülkenin temel yakıtı olma konumunu sürdüreceğinin sinyalini verdi.

Pazar günü (05/03/2023) Çin Ulusal Halk Kongresi'nin başlangıç oturumunda yayınlanan ülke yönetimi raporlarına göre, yerküredeki kömürün yarısından fazlasını çıkaran ve yakan Çin halkı, daha verimli tüketim ile ileri üretim tekniklerini hedeflerken kömür yakıtını da desteklemeye devam edecek. Çin Başbakanı Li Keqiang Pekin'de yaptığı bir konuşmada, geçen yıl küresel enflasyon yaşanmış olmasına karşılık kömürün enerji sunumunu sağlamada, ayrıca yurtiçi fiyatları göreceli olarak düşük düzeylerde tutmada oynadığı rolü vurguladı.

Ülkenin en büyük planlama kurumu, içinde bulunduğumuz yılda dev ölçekte yenilenebilir enerji projelerine, elektrik enerjisini depolamaya, elektrik şebekesinin iyileştirilmesine öncelik vereceğini vurgularken kömüre verilen destek temiz enerjiyi arka plana alma pahasına olmayacak. Ülke yönetimi ayrıca, geçen yılın raporlarındaki sayısal bir hedefi geride bırakması sonrası içinde bulunduğumuz yıl için enerji yoğunluğunda %2 oranında bir azalma hedefledi.

Çin yönetiminin açıklamış olduğu önlemler, 2030 yılına kadar karbon salınımlarını doruk noktasına çıkarmayı, 2060 yılına kadar da sıfırlamayı hedefleyen Çin'in enerji dönüşümüne yönelik benzersiz yaklaşımını vurgulamakta. Çin, temiz enerjiye diğer tüm ülkelerden çok daha fazla harcama yapıyor olmasına karşılık, güvenilir enerji kaynaklarını sağlama almak, ayrıca enerji konusunda dışalıma bağımlılığı azaltmak amacıyla en kirli fosil yakıtların üzerine daha fazla eğiliyor.

Geçen yıl küresel enerji fiyatlarının hızla artmasıyla birlikte Çin ekonomisinin elektrik kesintileriyle sarsılmasının ardından, enerji güvenliği ülke için odak noktası olmaya devam ediyor. Ülke yönetimi, içinde bulunduğumuz yılda kömür piyasasındaki sıkışıklık ile sözkonusu sıkışıklığın gaz sunumu üzerindeki baskısını öngördü, dolayısıyla sıkı hava koşullarının güdülemesiyle artan önlemler altında enerji sunumunun güvenilirliğini sağlama konusunda çaba göstereceğini vurguladı.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü