Temmuz Ayında Almanya’nın Sanayi Siparişleri Yurtdışı Taleplere Bağlı Olarak Rekor Oranda Artış Gösterdi.

06 Eylül 2021

Federal İstatistik Bürosu tarafından 6 Eylül Pazartesi günü yayınlanan resmi verilere göre, Almanya’da sanayi siparişleri geçtiğimiz Temmuz ayında sürpriz bir artış kaydetti. Artış oranın son yirmi beş yılın en yüksek seviyesinde olduğu ve yılın ikinci yarısı için çok ümit verici bir başlangıç olarak değerlendirildiği bildirildi.

Verilere göre Almanya’da üretilen sanayi mamullerine gelen siparişler Temmuz ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış haliyle %3,4 oranında artış gösterdi. Reuters tarafından daha önce bu konuda yapılan bir ankette, analistler siparişlerin Temmuz ayında %1 oranında azalacağını tahmin etmişlerdi.

Verilerin detayına bakıldığında, yurt içi siparişlerin %2,5 azaldığı, yurtdışı siparişlerin ise %8 oranında arttığı dikkat çekti.

Avro Bölgesinden gelen siparişlerin de %4,1 azaldığı görülürken, dünyanın geri kalanından gelen siparişlerin ise %15,7 oranında arttığı bildirildi.

Bankhaus Lampe ekonomistlerinden Bastian Hepperle, Reuters Ajansı’na verdiği demeçte, fabrikaların sipariş defterlerinin dolu olduğunu, biriken sipariş miktarının da oldukça yüksek olduğunu söyledi. Ancak hammadde ve malzeme tedarikinde yaşanan problemler göz önünde bulundurulduğunda, siparişlerin üretime dönüşmesinde sorunlar yaşanma olasılığından endişe duyduğunu da sözlerine ekledi.

Geçen hafta Almanya imalat sektörü firmaları arasında yapılan bir araştırmaya göre, Ağustos ayında fabrikaların yoğun talebi karşılamakta zorlandıkları, hammadde ve ara mamul tedarikinde sıkıntılar yaşadıkları, özellikle yonga teminindeki zorluklar ve fiyat artışlarından şikayet ettikleri tespit edilmişti.

Alman ekonomisi ikinci çeyrekte salgın kısıtlamalarının gevşemesine bağlı olarak toparlanma göstermiş ve %1,6 oranında büyüme kaydetmişti.

Alman hükümetinin resmi tahminlerine göre, ekonominin bu yılsonunda %3,5, önümüzdeki yılın sonunda ise %3,6 oranlarında büyümesi bekleniyor. Öte yandan, artan kovid vakaları ve tedarik zincirlerindeki bozulmalar ise kötümser beklentilerin devam etmesine neden oluyor. Yakın zaman önce ölçülen Alman iş dünyası moral endeksi, Temmuz ayının ardından Ağustos ayında da azalmaya devam etmişti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü