Ticaret Savaşlarının Gölgesindeki Çin’de Sanayi Üretimi Yavaşlıyor

14 Haziran 2019

Çin’de sanayi üretimindeki artış hızının Mayıs ayında beklenmedik bir oranda azaldığı ve son 17 yılın en düşük seviyelerinde gerçekleştiği bildirildi. Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan resmi verilerde, ayrıca yatırımların da frene bastığı ve Mayıs ayı sanayi üretimindeki artışın sadece %5 oranında kaldığı açıklandı.

Araştırmada sonucunda sabit varlık yatırımlarının da yavaşladığının tespit edilmesi, hükümetin ekonomik büyümeyi teşvik edici adımları çok yakın bir vadede atacağı yönündeki beklentilerin güçlenmesine neden oldu.

Geçtiğimiz yıl boyunca çok sayıda destek tedbirlerinin devreye sokulmuş olmasına rağmen Çin ekonomisi halen beklenen canlanmayı gösteremedi. Buna ABD ile süregelen ticaret savaşlarının yarattığı risk faktörü de eklendiğinde, bu iki dev ekonomi arasında yaşanan gerginliğin küresel çapta bir resesyonu tetiklemesinden endişe ediliyor.

Son açıklanan verilerde, fabrikalarla yapılan anketlerin iyimser sonuçlar vermediği, kullanılan kredi ve gerçekleşen ithalat rakamlarının da beklenenin altında gerçekleştiği tespit edilerek, bu durumun iç talepteki zayıflığa işaret ettiği belirtildi.

Geçtiğimiz yıl Ocak-Mayıs döneminde %6,1 olarak gerçekleşen sabit varlık yatırımlarındaki artış, bu yılın aynı döneminde %5,6 ya düştü. Toplam sabit varlık yatırımlarında %60 pay sahibi olan özel sektörün yaptığı yatırımların da ivme kaybederek, %5,5 ten %5,3 e gerilediği görüldü. Ayrıca altyapı yatırımlarındaki büyüme ivmesinin de %4,4 ten %4 e indiği görülürken, bir diğer önemli gösterge olan gayrimenkul yatırımlarındaki artışın ise %11,9 tan %11,2 ye gerilediği tespit edildi.

Son zamanlarda karayolu, demir yolu ve liman gibi ulaştırma projelerine hükümet tarafından büyük miktarlarda harcamalar yapılıyor olmasına dikkat çeken uzmanlar, bu nedenle altyapı yatırımlarının yakın vadede tekrar eski ivmesine kavuşabileceğini değerlendiriyorlar.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü