Ticaretin Ukrayna Krizini Dikkate Alması Sonucu Alüminyumun Fiyatı 13 Yılın Doruğuna Yakın Seyrediyor

08 Mart 2022

Tüccarlar, Ukrayna üzerindeki jeopolitik gerilimlerin azalmasının etkisi ile artan enerji maliyetlerinin küresel sunum üzerindeki sürekli baskısını değerlendirirken, alüminyumun fiyatı 2008 yılından bu yana en güçlü düzeyine yakın seyrediyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ABD ve ABD’nin müttefikleriyle yaşanan gerginliğe diplomatik bir çözüm bulunmasını umduğunu dile getirirken ülkesinin topraklarının Ukrayna’ya olan sınırında konuşlandırılmış binlerce Rus askerinin bir bölümünün geri çekildiğini duyurdu. Söz konusu haber piyasalarda risk iştahını yeniden ateşlerken askeri harekât ya da yaptırımların olması durumunda Rusya'dan edinimde olası kesintilerin olması olasılığına ilişkin endişeleri hafifletti.

Yakıt maliyetlerinin yükselmesi ile birlikte çevresel kısıtlamalar Avrupa ile Çin’de sunumu kısıtlarken alüminyum metalinin fiyatı, içinde bulunduğumuz yılda %14 oranında artışla ana metallerdeki kazançlara öncülük etti. Londra Metaller Borsası'ndaki (LMB) spot kazanç, içinde bulunduğumuz haftada 2018 yılından bugüne en geniş düzeyine ulaşırken, Salı günü (15/02/2022) geriye doğru çekilmeden önce acil sunum eksikliğine dikkati çekti.

Jinrui Vadeli İşlemler Firması bir raporunda, küresel Korona salgını nedeniyle Pekin Kış Olimpiyatları sırasında uygulanan kapanmalar ile kısıtlamaların sonucunda yerkürenin en büyük alüminyum üreticisi ve tüketicisi olan Çin’de fiyatların sıkı sunum tarafından desteklendiğini yazdı.

Ayrıca Çin'in enflasyonu Ocak ayında yavaşlayarak ülkenin merkez bankasına bu yıl yapılacak önemli bir politik liderlik toplantısından önce elinin rahatlaması için daha fazla alan verdi. Para politikasında daha fazla gevşeme belirtisi metaller için destekleyici bir etken durumundadır.

LMB’de üç aylık vadeli teslimatlar için alüminyumun fiyatı kazançlar ile kayıplar arasında dalgalanırken Şanghay borsasında yerel saatle sabah 10:40'a kadar ton başına 3.208 ABD Doları düzeyinde sabit kaldı. Metalin fiyatı geçen hafta gün içi işlemlerde 3.333 ABD Doları’na kadar ulaşmış ve 2008 yılındaki 3.380,15 ABD Doları rekor fiyatından bu yana en yüksek fiyatı yakalamıştı. Diğer metallerin durumu ise karışık seyir izledi.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü