Ticari Belirsizlikler Avrupa Ekonomisini Yavaşlatmaya Devam Ediyor

09 Ağustos 2019

Avrupa Merkez Bankası’nca dün (8 Ağustos 2019) yayınlanan ekonomik bültende, devam eden ticari belirsizliklerin özellikle imalat sanayi ve mamul ürünler sektörünü olumsuz etkilemeye devam ederek, ekonomik büyümeyi yavaşlattığı belirtildi.

Bültende uluslararası ticarette yaşanmakta olan yüksek gerilim ortamının ve anlaşmasız Brexit olasılığının halen devam ettiği belirtilerek, bu durumun ikinci ve üçüncü çeyrek dönemlerde Avro Bölgesindeki ekonomik büyümeyi yavaşlatmaya devam edeceği ifade edildi. Ancak bu durumun sürpriz olmadığı ve geçtiğimiz Temmuz ayındaki faiz toplantısının ardından yapılan açıklama ile uyumlu olduğu belirtildi.

İmalat sektöründeki resesyon belirtilerinin ardından büyüme rakamlarının yavaşlaması üzerine, Avrupa Merkez Bankası son politika toplantısında piyasayı canlandırmak adına faiz indirimi ve tahvil satın alma benzeri politika araçlarını kullanabileceğini net bir seçenek olarak ortaya koymuştu.

Öte yandan, elde edilen güncel veriler ve araştırma göstergelerinin ise istidamda büyümeye işaret ettiği, buna bağlı olarak hane halkı gelirlerinde ve tüketici harcamalarında azalma olmaması nedeniyle imalat sektöründeki olumsuz etkilerin bir ölçüde telafi edilmekte olduğu belirtildi.

Kaynak: Reuters  web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü