Total Enerji Firması Azerbaycan'daki Abşeron Sahasında Gaz Üretimine Başladı

10 Temmuz 2023

Total Enerji firması ile ortağı SOCAR firması (Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Firması), Hazar Denizi’nin, Bakü'nün yaklaşık 100 km güneydoğusunda yer alan bölümündeki Abşeron adlı doğalgaz ve basınç altında sıvılaşmış doğalgaz rezerv alanının geliştirilmesi projesindeki ilk aşama üretimine başladıklarını duyurdu.

Söz konusu ilk aşama, deniz altı üretim kuyusunu yeni bir gaz işleme platformuna bağlarken platformun kendisi de SOCAR firmasının Oil Rocks'taki tesislerine bağlı durumda. Tesis günlük 4 milyon metreküp doğalgaz ile günlük 12.000 varil basınç altında sıvılaşmış doğalgaz üretim kapasitesine sahip. Kuyudan çıkarılacak gazlar Azerbaycan'da iç piyasada satılacak.

Abşeron rezerv alanının geliştirilmesi, Total Enerji firmasının stratejisine uygun olarak, artan gaz talebini karşılamak üzere rekabetçi teknik maliyet düzeyinde ve düşük sera gazı salınımı yoğunluğunda ek gaz arzı sağlamakta.

Total Enerji ile SOCAR ortaklığında kurulmuş firma olan JOCAP (Absheron Petroleum İşletme Firması Ortaklığı) tarafından işletilen projede her iki firma %50 paya sahip.

Kaynak: world-energy.org
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü