Toyota, 2026 Yılına Kadar 1.000 Km Menzilli Lexus Elektrikli Aracını Piyasaya Sürmeyi Hedefliyor

26 Ekim 2023

Toyota gelişmiş batarya teknolojisine dayalı elektrikli araçlara (EV) yönelik stratejik yöneliminin bir parçası olarak, 2026 yılına kadar piyasaya sürmeyi hedeflediği, yaklaşık 1.000 kilometre menzile sahip Lexus konsept otomobilini tanıttı.

Japonya Mobilite Fuarı'nda görücüye çıkan LF-ZC konsept otomobilde, geleneksel EV'lerin yaklaşık iki katı menzile yani yaklaşık 1.000 kilometreye (620 mil) ulaşan "prizmatik, yüksek performanslı" bataryalar kullanılıyor.

Dünyanın en çok satan otomobil üreticisi Toyota, daha uzun menzil ve daha hızlı şarj sunan yeni nesil lityum iyon bataryaların piyasaya sürülmesi de dahil olmak üzere, bataryalı EV'lerin sayısını artırmaya yönelik haziran ayında iddialı bir plan duyurmuştu.

Ayrıca, daha önce katı hal bataryalarının dayanıklılığıyla ilgili olarak tanımlanan sorunların aşılmasında bir ilerleme elde edildiğini de belirtti. Menzilleri ve performansları nedeniyle endüstri için potansiyel bir "oyun değiştirici" olarak kabul edilen katı hal bataryalarıyla çalışan araçları 2027 veya 2028 yılına kadar piyasaya sürmeyi hedefliyor.

LF-ZC elektrikli aracı, geniş bir kokpite sahiptir ve Toyota'nın "Butler" adını verdiği gelişmiş yapay zeka teknolojisini kullanır. Toyota, AI sisteminin sürücülerin kendilerinin farkında olmayabileceği tercihleri tespit edebildiğini açıkladı.

Toyota, 2035 yılına kadar lüks Lexus markasının küresel satışlarının %100'ünün bataryalı EV'lerden oluşacağını taahhüt etti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü