Toyota Firması Tedarik Sorunları Nedeniyle Nisan Ve Haziran Ayları Arasında Üretim Miktarını Azaltacak

11 Mart 2022

Toyota Motor firması tarafından 11 Mart Cuma günü yapılan açıklamada, tedarikçilerin başta yarı iletken yonga olmak üzere otomobil üretiminde kullanılan bazı bileşenleri yeterli miktarlarda ve zamanında yetiştiremedikleri belirtilerek, bu nedenle Nisan ve Haziran ayları arasında otomobil üretim miktarlarını %20’ye kadar azaltmayı planladıkları bildirildi.

Toyota firmasının aldığı bu son karar, pandeminin ve buna ek olarak da Ukrayna krizinin tedarik zincirleri üzerindeki olumsuz etkilerini bir kez daha gözler önüne sermiş oldu.

Üretim kesintilerinin Nisan ayında %20, Mayıs ayında %10 ve Haziran ayında da %5 civarında uygulanmasının planlandığı bildirildi. Toyota firmasının sözcüsü, kesintiye rağmen üretim miktarının yine de yüksek kabul edilebileceğini, çünkü mevcut üretim planının daha önceki kayıpları telafi etmek amacıyla yüksek tutulmuş olduğunu söyledi.

Tedarikçilerin yonga kıtlığı nedeniyle kendi üretim planlamalarında sürekli değişiklikler yapmak zorunda kaldıklarını belirten Toyota firmasının sözcüsü, kendilerinin otomobil üretimini kısmalarıyla birlikte bu tedarikçilerin de bir miktar rahatlayacaklarını ifade etti.

İcra Kurulu Başkanı Akio Toyoda da bu hafta içerisinde sendika yöneticileri ile yaptığı bir toplantıda aynı konuya dikkat çekmiş ve özellikle Nisan ile Haziran arasındaki dönemde üretimi azaltmamaları durumunda tedarikçi firmaların üzerindeki yükün dayanılmaz boyutlara ulaşabileceği uyarısında bulunmuştu.

Yarı iletken yonga siparişlerinin dengeli bir şekilde tedarik edilebilmesi şartıyla, Toyota firmasının bu yıl sonuna kadar 11 milyon adet otomobil üretmeyi hedeflediği öğrenildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü