Toyota Panasonic Ortak Girişimi Hibrit Araçlar İçin Batarya Üretimine 2022 Yılında Başlayacak

07 Ekim 2020

Toyota Motor ve Panasonic firmalarının elektrikli araç bataryası üretimi için kurmuş oldukları ortak girişim firmasından 6 Ekim 2020 Salı günü yapılan açıklamada, Japonya’nın batısındaki Panasonic’e ait tesislerde 2022 yılından itibaren hibrit araçlarda kullanılmak üzere lityum iyon bataryaların üretimine başlayacakları bildirildi.

Prime Planet Energy & Solutions adındaki ortak girişim firması yetkililerinin verdikleri beyanatta, Panasonic’in Tokushima’daki fabrikasında yıllık beş yüz bin adet kapasite ile üretime başlanabileceği ifade edilerek, küresel elektrikli araç pazarının önümüzdeki yıllarda hızla büyümeye devam etmesinin beklendiği açıklandı.

Geçtiğimiz Nisan ayında kurulan Prime Planet Energy & Solutions firmasının %51’i Toyota’ya, kalan %49 oranındaki hissenin ise Panasonic’e ait olduğu bildirildi. Söz konusu ortak girişim birlikteliği, elektrikli araçların en önemli bileşenlerinden birisi olan batarya teknolojisinde her iki firmanın da küresel büyük oyuncular arasına girme kararlılığının bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

Hali hazırda dünyanın en büyük elektrikli araç bataryası üreticilerinden birisi olan Panasonic firması, başta Tesla olmak üzere bir çok elektrikli araç üreticisine tedarik sağlamakla birlikte, aynı pazarda rakipleri ile de çok yoğun bir rekabet ortamı içerisinde bulunuyor. Bu pazardaki diğer en önemli rakip firmaların Güney Koreli Samsung ve LG Chem ile Çin merkezli CATL firmaları olduğu belirtiliyor.

Japonya’daki en büyük otomobil üreticisi olan Toyota firmasının yetkilileri geçtiğimiz ay yaptıkları bir açıklamada, elektrikli araç pazarındaki yıllık satış rakamlarının, daha önceki tahminlerinden de daha hızlı bir şekilde, 2025 yılı itibarıyla 5.5 milyon adede ulaşmasını beklediklerini ifade etmişlerdi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü