Toyota ve Japonya Uzay Ajansı İşbirliği Ay’a Araç Gönderecek

13 Mart 2019

Toyota Motor Şirketi ile Japonya Uzay Araştırma Ajansı geçtiğimiz Salı günü yaptıkları ortak açıklamada, Ay üzerinde araştırma yapacak bir insanlı uzay aracı üretme konusunda işbirliği yapmak üzere anlaşmaya vardıklarını açıkladılar. Söz konusu araç, yakıt pili teknolojisi ile çalışacak.
Japonya’nın henüz uzaya insan taşımak amacıyla roket geliştirmek gibi bir planı bulunmuyor. Ancak söz konusu Ay aracının yakın gelecekte gerçekleşmesi planlanan bir uluslararası uzay araştırma programına katılacağı ve projeye büyük katkı sunabileceği ifade edildi.
Japonya Uzay Araştırma Ajansı Başkan Yardımcısı Koichi Wakata geliştirecekleri aracın, 2030 yılında gerçekleşmesi beklenen İnsanlı Ay Araştırmaları projesine destek sağlayacak en önemli unsurlardan biri olacağını söyledi. Aracın 2029 yılında uzaya fırlatılması planlanıyor.
Araç henüz kavramsal proje düzeyinde olmakla birlikte, basın toplantısında bir örnekleme resmi de yayınlandı. Çizimde aracın altı adet tekerliği olan bir zırhlı personel taşıyıcıya benzediği görüldü.
Toyota’dan yapılan açıklamada, söz konusu proje sayesinde, sıfır emisyonlu otomobiller için geliştirmekte oldukları hidrojen yakıtlı pil teknolojisini Ay’ın zorlu şartlarında test etme şansı bulacakları ifade edildi.
Toyota Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Shigeki Terashi de Japonya’nın uzay takımına katılmış olmaktan son derece gurur duyduklarını belirterek, bir otomobil üreticisi olarak uzay şartlarının zorluklarına meydan okuyacak olmanın kendilerini mühendislik anlamında son derece heyecanlandırdığını söyledi.

Kaynak: Reuters web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü