Toyota Ve Panasonic Prizmatik Batarya Üretiminde Ortaklık Kuruyor

04 Şubat 2020

Toyota Motor ve Panasonic firmalarının yetkilileri tarafından bugün (3 Şubat 2020) yapılan resmi açıklamada, elektrikli araç bataryası üretimi ve geliştirilmesi amacıyla bir ortak girişim şirketi kurmak üzere anlaşmaya vardıkları bildirildi.

Önümüzdeki Nisan ayının başında faaliyete geçmesi beklenen şirketin adının ise “Prime Planet Energy and Solutions” olacağı açıklandı. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde elektrikli araç bataryasına olan talepte hızlı bir sıçrama yaşanacağı beklentisi ile kurulan yeni şirketin, özellikle prizmatik şekilli bataryaların üretimine odaklanacağı ve üretilecek bataryaların talep edilmesi durumunda tüm otomobil markalarına açık olacağı belirtildi. Şirket hisselerinde %51 payın Toyota Motors’da, kalan %49’luk kısmın Panasonic bünyesinde olacağı ve şirkette 5.000 kişinin istihdam edileceği de verilen bilgiler arasında yer aldı.

Uzunca bir süredir Tesla’nın elektrikli araçlarında kullandığı silindirik bataryaların münhasır tedarikçisi konumunda olan Panasonic firması, sektörde kullanımı daha yaygın olan prizmatik batarya piyasasından da pay almak istiyor. Ayrıca Tesla geçtiğimiz ay bir açıklama yaparak, batarya tedarik kaynaklarını çeşitlendireceğini ve bu amaçla LG ve CATL firmalarından da batarya satın alacağını açıklamıştı.

İlk hibrit aracını daha 1997 yılında piyasaya süren Toyota, 2025 yılına kadar üretiminin yarısını elektrikli araçlara ayırmayı planlıyor ve yeni nesil araç geliştirme konusunda çok iddialı bir şirket olması nedeniyle de, bir yandan kendi bataryalarını üretirken, bir yandan da teslimatlarda sıkıntı yaşamamak için dışarıdan da batarya tedarik ediyor.

Panasonic ve Toyota firmalarının batarya konusundaki ortaklıkları eski yıllara dayanıyor. İki firma daha önce 1996 yılında da Primearth EV adlı bir ortak girişim şirketi kurarak, birlikte hibrit araç bataryası üretmeye başlamışlardı.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü