Trump, Arjantin ile Brezilya’dan Çelik Dışalımına %25 Vergi Uygulayacak

03 Aralık 2019

Arjantin ile Brezilya’yı ulusal paralarında hileli yönlendirme yaparak Amerikan çiftçilerini zarara uğratmakla suçlayan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Pazartesi günü (Dün) yaptığı açıklamada, misilleme olarak sözkonusu iki ülkeden yapılan çelik ve alüminyum dışalımına vergi uygulayacağını belirtti.

Trump, twitter iletisinde, “Brezilya ve Arjantin, ulusal para birimlerini topluca devalüe etme girişiminde bulunmaktadırlar. Bu durum çiftçilerimiz için iyi bir durum değildir. O yüzden, bu iki ülkeden ABD’ye gönderilen tüm çelik ve alüminyuma, derhal yürürlüğe girecek biçimde gümrük tarifelerini geri getireceğim.” duyurusunu yaptı.

ABD Başkanı 2018 yılında gümrük tarifelerini çelikte %25’e, alüminyumda ise %10’a çıkardığında, sözkonusu iki Latin Amerika ülkesi artıştan muaf tutulmuştu.

Misilleme hareketi olarak adlandırılabilecek durum ile ilgili olarak Brezilya’nın çelik sanayicileri, karardan ötürü şaşkınlığa uğradıklarını ve bu girişimin iki ülke arasındaki ortaklık ruhuna aykırı olduğunu dile getirdiler. Brezilya Çelik Enstitüsü, kararın sonuçta, üretimlerinde Brezilya’nın çelik bileşenlerine bağımlı olan ABD’li çelik üreticilerini vuracağı yorumunda bulundu.

Brezilya, günümüzde ABD’ye çelik dışsatan ülkeler arasında %12 ile üçüncü sırada yer alıyor. Yalnızca Kanada %20 ile ve Meksika %13 ile daha fazla dışsatım yapıyor. ABD’nin dışaldığı çeliğin yalnızca %0,5’i Arjantin’den geliyor.

Kaynak: Steelguru web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü