Türk Hazır Giyim Üreticileri, Corona Virüsü Nedeniyle Siparişlerin Çin’den Kaymasını Beklemektedir

13 Şubat 2020

Corona virüsünün ortaya çıktığı Çin’de hazır giyim üretimi yapan bazı moda perakendecilerinin, tahmini tutarı 2 milyar dolara varan yeni siparişler için   üretimin Türkiye’ye kaydırılması konusunda görüşmeler yaptıkları bildirilmiştir.  Yetkili kuruluşlar virüsün yayılmasını önlemeye çalışırken,  çok sayıda fabrika uzun bir süre üretimi durdurmaya yönelmektedir. Çin’deki üretimin gecikme ihtimaline karşı, bir yedek plan olarak,  Polanya moda tasarım firması LLP, Türkiye, Bangladesh ve Vietnam’daki fabrikalar ile görüşmeler yaptığını belirtmiştir.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği başkanı Hadi Karasu, satın alma müdürleri ve tasarımcıların, corona virüsü endişesi ve seyahat kısıtlamaları yüzünden Çin’e gidemediklerini söyleyerek,  bazı tanınmış markaların, yeni sezon üretimlerinin Türkiye’de yapılmasını tartışmaya başladıklarını ifade  etmiştir.
 
Çin’in yaklaşık 170 milyar dolar hazır giyim ihracatına sahip olduğunu söyleyen Karasu,  “hesaplamalarımıza göre, başlangıçta siparişlerin yaklaşık %1’i olan 2 milyar dolarlık bölüm Türkiye’ye kayacak” demiştir.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği başkanı Mustafa Gültepe, sektörün ilave sipariş alma kapasitesine sahip olduğunu bu nedenle hem yeni hem de eski müşterilerin artan taleplerinin karşılanabileceğini belirterek salgının etkisinin 5-6 ay daha devam edebileceğini, Çin’den önemli bir sipariş kayması olacağını ve bunun Mayıs ayında görüleceğini ifade etmiştir.

Kaynak: Reuters web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü