Türk Organik Sektörü Üç Büyük Proje İçin Güç Birliğine Gitti

09 Mart 2021

Yaklaşık 30 yıldır çevre dostu yöntemlerle kalıntı içermeyen sağlıklı ürünler üreten Türk Organik Sektörü, üç büyük proje için güç birliğine gitti.
Türk organik sektörü, kendi potansiyelini dünyaya tanıtacağı bir portal kurmak için harekete geçerken, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı (EU Green Deal) ve İklim Değişikliği konu başlıklarında projelere başvurularda bulundu.

İklim değişikliğinin etkilerinin dünyada son yıllarda daha yoğun bir şekilde hissedilmeye başladığına dikkati çeken Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep, iklim değişikliğinin etkilerini azaltıcı, çevreye ve insana en duyarlı üretim modeli olan organik üretimi arttırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Avrupa Birliği (AB) Yeşil Mutabakatının tarladan çatala sürdürülebilir bir gıda sistemi amaçladığının altını çizen Celep, "Karbon/su ayak izi, iklim değişikliği, izlenebilirlik ve çevreye olan zararı da en düşük seviyeye çekmek ilke olarak benimsenmiş durumda olduğunu, Avrupa Birliği tarafından 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını asgaride yüzde 50'ye indirmek, 2050 yılına kadar da net olarak sıfırlamak amaçladıklarını, ayrıca, 2030 yılına kadar pestisit kullanımının yüzde 50, gübre kullanımının yüzde 20 ve antimikrobiyal satışlarının yüzde 50 oranında azaltılmasını planladıklarını belirtti.  Bu rakamlara ulaşabilmek için Avrupa Birliği, toplam ekilen alanların yüzde 25’inde organik tarıma geçilmesini hedefliyor. Türk organik sektörü bileşenleri olarak bu hedeflere ayak uydurabilmek ve ulaşmak için güç birliğine gidiyoruz. İzmir'de Sürdürülebilir Gıda Üretimi ve İklim Değişikliğine Uyum Projesi Avrupa Birliği Hibe ve EİB destekleriyle, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yürütücülüğünde, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ortaklığıyla gerçekleştirilecek olan projeye başvurusu yapıldı" dedi.

Proje detaylarını paylaşan Celep sözlerini şöyle sürdürdü: "İklim değişikliklerinin tarıma etkisi, iklim değişiklikleri özelinde kuraklığın etkisinin çok yıllık ve tek yıllık ürünler gibi seçili ürünlerin değer zincirinde sürdürülebilirlik ve su kullanımında tasarrufun ortaya konulduğu, eğitim, bilinçlendirme vb. çalışmaları da içeren bir proje teklifinde bulunduk. İkinci proje başvurumuz ise Avrupa Birliği'nin Yeşil Mutabakat proje çağrıları kapsamında "Tarladan Çatala" proje başlığında Sürdürülebilir Tarımsal Uygulamalar alanında bir proje olacak. Bilgi Üniversitesi yürütücülüğünde, Birliğimizin de ortak olduğu, 10 farklı ülkeden, 29 kurumun katılımıyla hayata geçirilmesi planlanan projenin ön başvurusu yapıldı. 12 milyon Avro AB bütçeli projenin süresi 5 yıl olacak."

Kaynak: doviztr
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü