Türkiye Çip Krizinde Ne Durumda?
06 Mayıs 2021Pandemi sürecinde dünya geneline yayılan mobilite, uzaktan çalışma ve eğitim gibi konular; tablet, bilgisayar, cep telefonu ve benzeri elektronik ürünlere olan talebi katlarken, çip krizini de beraberinde getirdi. Uzmanlara göre, aslında çip krizi dijitalleşmede artan yoğunluk nedeniyle zaten bekleniyordu. Ancak, pandemi krizi erkene çekti. Keza, çip sektörüne yönelik yapılan araştırmalarda 2023 yılına kadar üretilecek çip sayısının 2019’un iki katı olacağı öngörülüyordu. Dünyanın en büyük çip üretim şirketi olan TSMC’nin üretim sayıları da incelendiğinde, 2020’de ürettiği çip sayısının bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 21 artış gösterdiği görülüyor. Özellikle 5G, uydu haberleşmesi, otomotiv ve IoT sektöründe olan gelişmelerin çiplere olan talebi önümüzdeki yıllarda daha da artırırken, çip krizinin derinleşmesine neden olacağı düşünülüyor.
Yongatek Genel Müdürü Ali BARAN konuya ilişkin yaptığı açıklamada: “Savunma sanayisinde çip tasarımı noktasında elde ettiğimiz özgüven ve teknolojik gelişmeleri gerçek manada endüstriye aktarabilmek için, ülkemizde mutlaka çip tasarım ve üretim yeteneğinin oluşturulması gerektiğine inanıyoruz. Burada öncelikle çip tasarım evlerini oluşturarak, ülkemizde bu konuda uzman insan sayısını artırmamız gerekiyor. Bu kapsamda üniversitelerimize de çok önemli görevler düşüyor. Özellikle çip yazılımlarının geliştirilmesi noktasında akademik çalışmalar, bu alanda uzun vadede ülke olarak önemli ilerlemeler kaydetmemizi sağlayacak. Sonrasında da yavaş yavaş yerli tasarlanan çiplerin kullanılması özendirilerek/desteklenerek, kısmi de olsa ithalatın önüne geçilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Orta ve uzun vadede mutlaka ülkemizde çip üretim fabrikalarının kurulmasını hedeflemeliyiz.
Ülkelerin bundan sonrasına odaklanarak, çip sektörüne yönelik yatırımlarını yoğunlaştırması gerekiyor. Yongatek, Teknopark İstanbul’daki Ar-Ge ofisinde ciddi mesafeler kat etti ve çip tasarımının ilk aşaması olan kendi IP’lerini (Intellectual property) oluşturarak, ikinci aşama olan SoC (System on Chip) veya ASIC (Application Specific Integrated Circuit) oluşturma aşamasına geldi.Çip fabrikası kurmak ciddi maliyetler gerektiriyor. Bir çip fabrikası ortalama 5-6 milyar dolarlık bir bütçe gerektiriyor. Dolayısıyla, bu tip yatırımların ancak devlet eli veya çok büyük yatırımcılarla mümkün olacağı düşünülüyor. Yongatek olarak tasarım evi kurmaya odaklandık. Türkiye’de çip fabrikası kurulması kararı alınırsa her türlü desteği vermeye hazırız” ifadelerini kullanmıştır.
Kaynak: makinehaber
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü