Türkiye Küresel Sanayi Yatırımcılarının Gözdesi Oldu

21 Mayıs 2021

Tüm dünyada üretim yatırımlarının durma noktasına geldiği pandemi döneminde Türkiye, küresel sanayi yatırımcılarının gözdesi oldu. Son 6 aydır Türkiye’de yatırım kararı açıklayan ve bir kısmı faaliyet geçen sanayi gruplarının ortak noktası ise yüksek teknolojili ürünler üretecek olmaları. Elektrikli otomobil, otomotiv yan sanayi ürünleri, akıllı telefon ve tıbbi cihazlar alanında dünyanın önemli markalarının yatırım kararında, Türkiye’nin konum, lojistik ve maliyet gibi avantajlarının yanı sıra devlet teşvikleri ve gün geçtikçe güçlenen sanayi altyapısı etkili oldu.

Macaristan’ın en büyük medikal cihaz üreticilerinden Medicor, kuvöz üretimi için Ankara’da ASO 2. OSB’de 2 milyon avroluk bir yatırım gerçekleştirecek. Medikal sanayiinin öncelikli sektörler arasında yer alması nedeniyle 5. bölge teşviklerinden yararlanacak olan firma, 2022 yılının ilk yarısında üretime başlayacak.

Geçtiğimiz yılın son ayında, Kocaeli fabrikasında yapacağı yeni nesil ticari araç ve batarya üretim tesisi yatırımı için 20,5 milyar TL tutarında proje bazlı devlet yardımı almasına karar verilen Ford Otosan’ın yıllık yeni nesil araç kapasitesi 210 bin artarken batarya üretim kapasitesi 130 bin olacak. Kapasite artırımı ile Ford Otosan’ın istihdamı 3 bin kişi artarak 15 binin üzerine çıkacak.

İtalyan Eldor da 1998'den bu yana faaliyet gösterdiği Ege Serbest Bölgesi’nde yeni bir yatırıma start verdi. Şirketin 810 milyon TL’lik elektrikli araç sistemleri üretim tesisi yatırımı için proje bazlı devlet yardımı almasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı mart ayında açıklandı. Yatırım ile öngörülen ilave istihdamın ise 700 olduğu belirtiliyor.

Otomotiv alanında bir yatırım haberi de geçen ay Beyçelik Gestamp'tan geldi. İspanya Merkezli Gestamp Automocion’ın ortaklığıyla otomotiv yan sanayi alanında üretim yapan şirket, 50 milyon avroluk yatırımla Kocaeli’ndeki Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas OSB’de (TOSB) yeni fabrika kuracak. Tesis 2022’de faaliyete geçecek ve 750 kişiye istihdam sağlayacak.

Kaynak: Sanayi Gazetesi
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü