Türkiye’nin Brezilya ve Hindistan’dan İthal Ettiği Demir Cevherinde Önemli Artış Kaydedilmektedir

01 Kasım 2019

Türkiye’nin demir cevheri ithalatı, Brezilya ve Hindistan’dan ithal edilen yüksek miktarlardaki artışla Ağustos ayında canlılık kazandı. Verilere göre, demir cevheri ithalatı Temmuz ayındaki 743 247 tondan Ağustos ayında 925 759 tona ulaştı. İsveç’ten ithalat aylık kabaca 165 001 ton olurken, Brezilya’dan ithalat, yılbaşından beri Temmuz ayındaki en düşük 243 326 ton seviyesinden Ağustos ayında 582 470 tona yükseldi.

Türkiye bu yılın başında Hindistan’dan demir cevheri almaya başladığından beri, Türkiye’nin son ticaret verilerinde,  Hindistan’dan gelen demir cevheri üçüncü ayda dikkat çekti. Türkiye,  Hindistan’dan Ağustos ayında 118 569 ton, Temmuz ayında 116 272 ton ve Mart ayında 68 010 ton ithalat yaptı. Geçen ay Türkiye’ye son Hint demir cevheri satışını gösteren pazar katılımcılarıyla, bu ticaretin devam etmesi beklenmektedir.

Çelik piyasasının bozukluğunun  devam etmesinden dolayı, Hint demir cevherinin Türkiye’ye ve Avrupa’ya ihracatı  yılın ikinci çeyreğinde hızını kaybetti.  Fakat çelik üreticileri, dikkat çeken çelik fiyatları karşısında hammadde maliyetlerini düşürmek için seçenekleri keşfetmeye çalışırken, Hint demir cevheri için potansiyel, bölgede bir konuşma noktası olmaya devam ediyor. Diğer taraftan, Atlantik demir cevheri maliyetleri bazı alıcı ve satıcılar arasında bir çekişme konusu olarak durmaktadır.
 
Argus Media ( Enerji ve Emtia Fiyat Karşılaştırmaları Sağlayıcısı), 27 Eylül tarihinde  Türkiye’nin sıcak haddelenmiş ürünün (HRC) FOB ton fiyatını 420 dolar olarak belirledi. Ocak-Ağustos dönemine bakıldığında, Türkiye’nin demir cevheri ithalatı 2019 yılının birinci yarısında yassı mamüllerin kısmen güçlü desteğiyle yıllık 7.16 milyon ton olarak  yatay seyretmektedir.

Kaynak : argus web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü