Türkler Avrupa’da Çelik Fabrikası Topluyor

18 Mayıs 2021

Türkiye, küresel ham çelik üretiminde geçen yıl %6’lık bir artış göstererek 35,8 milyon tonluk üretim gerçekleştirdi. Brüksel merkezli Dünya Çelik Birliği (Worldsteel) verilerine göre ise bu artış, Türkiye’yi 8’inci sıradan 7’nciliğe yükseltmiş oldu. Türk firmaları Türkiye’deki üretimlerini artırırken, bir yandan da yurtdışında yeni yatırımlara imza atıyor, firmaları bünyesine katıyor. Erdemir, Kurum Holding, Tosyalı, Borusan gibi Türkiye’nin önde gelen sanayi devlerinin başlattığı bu satın alma ve yatırım kervanına, adını çok fazla duymadığımız firmalar da katılıyor.

Türk çelik şirketlerinin gözde pazarı Avrupa. Son birkaç yıldır Avrupa’nın doğusunda, birçoğu ülke ve bölgesinin ilk sanayi tesislerinden olan şirketleri bünyesine katmak için çalışma başlatan Türk firmaları, kıtanın batısı ve kuzeyinde de yeni yatırımlara imza atıyor. Bu yatırımlara son eklenen ülke ise Letonya oldu.

Türk firması Aslanlı Metalürji, Letonya’nın ilk, Baltık Bölgesi’nin ise tek demir-çelik fabrikasını bünyesine kattı. Aslanlı Metalürji’nin CEO’su Alaeddin Eyüpoğlu, uzun süredir görüşme halinde oldukları Letonya makamlarının onayını aldıklarını ve önümüzdeki birkaç ay içerisinde üretime başlayacaklarını dile getirdi. Eyüpoğlu, AB üyesi Letonya’da üretimin bu pazarda kota sorununun da önüne geçeceğini, buradaki tesisten diğer Türk üreticilere de kütük tedarik edebileceklerini ifade etti. Bunun dışında, Avrupa’da Arnavutluk, İtalya, Romanya, Finlandiya ve Karadağ’da da Türk demir çelik yatırımları olduğu belirtilmektedir.

Kaynak: Dünya
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü